Vučić: Srbija želi najbolje odnose sa Rusijom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić: Srbija želi najbolje odnose sa Rusijom

Izvor: Srna | Datum:15.06.2015.
Srbija želi na najvišem nivou da održi političke odnose sa Rusijom i da još više unaprijedi ekonomsku saradnju, istakao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa delegacijom Odbora za međunarodne poslove ruskog parlamenta.

Vučić je napomenuo da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da želi da na najvišem nivou održi otvorene i iskrene političke odnose sa Rusijom.

On je istakao da Srbija, s obzirom na velike mogućnosti, želi da još više unaprijedi ekonomsku saradnju i da se nada povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište, saopštila je Vlada Srbije.

- Prva prilika za to biće tokom učešća srpskih ministara na Sanktpeterburškom forumu - rekao je Vučić.

Predsjednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Aleksej Puškov ocijenio je da odnosu dvije zemlje poseban doprinos daje parlamentarna saradnja.

On je predložio formiranje međuparlamentarne komisije, kakve Rusija ima samo sa Kinom, Indijom, Francuskom i Italijom, da bi i parlamentarci efikasnije pomagali razvijanju bilateralnih odnosa.

Puškov je pojasnio da međuparlamentarne komisije zasjedaju jednom godišnje, na čelu delegacija su predsjednici parlamenata i raspravlja se o temema od najvišeg značaja za odnose dvije zemlje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

- To bi dalo dodatni podsticaj i težinu našoj međuparlamentarnoj saradnji - rekao je Puškov.

Puškov je rekao da Rusija očekuje podršku Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju, na kojoj će predstaviti dva nacrta rezolucije - o suprotstavljanju neonacizmu i o ukidanju sankcija EU Rusiji.

On je u razgovoru sa potpredsjednikom Skupštine Srbije Veroljubom Arsićem u Domu Narodne skupštine Srbije u Beogradu istakao da kandidat Srbije za generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope može da računa na podršku Rusije.

Govoreći o sankcijama koje je EU uvela Rusiji u junu 2014. godine, Puškov je naveo da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja nije podržala uvođenje sankcija i izrazio nadu da će Rusija imati podršku Srbije kada se u januaru 2016. godine bude odlučivalo o njihovom ukidanju.

On je istakao da je za Rusiju prioritet poštivanje Minskog sporazuma i normalizacija situacije na istoku Ukrajine, što je preduslov za otpočinjanje procesa ukidanja sankcija.

Puškov se osvrnuo i na dobru saradnju koju ruska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ima sa delegacijom srpskog parlamenta, koju predvodi Aleksandra Đurović.

Arsić je naglasio da je stav Srbije da se svi problemi moraju rješavati dijalogom, a ne sankcijama.

Arsić je rekao da Srbija i Rusija imaju izuzetnu saradnju na najvišem državnom nivou i prijateljske odnose koji se, prije svega, potvrđuju kroz stav Rusije prema statusu Kosova i Metohije.

- Prostora za unapređenje odnosa uvijek ima - rekao je Arsić i naglasio da je neophodno nastaviti sa razvijanjem saradnje dva parlamenta.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: