Merkel sa Vučićem: Srbija ima ključnu ulogu za Kosmet i BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Merkel sa Vučićem: Srbija ima ključnu ulogu za Kosmet i BiH

Izvor: Srna | Datum:13.04.2018.

Merkelova je uoči sastanka sa Vučićem rekla da je tema današnjeg sastanka saradnja Njemačke i Srbije, ali i odnosi u regionu.

"Radujem se današnjem sastanku. Želimo da doprinesemo da pronađemo rješenje, bez obzira što to nekada može biti teško", rekla je Merkelova.

Ona je istakla da je zapadni Balkan visoko na dnevnom redu bugarskog predsjedavanja EU i podsjetila da je o značaju zapadnog Balkana u Berlinu govorio i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je bio gost zatvorene sjednice njemačke Vlade.

"Visoki predstavnik EU Federika Mogerini vodi veoma važne razgovore, gdje Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosmeta, ali i BiH, stoga je veoma je važno da imamo blisku i intezivnu saradnju", rekla je Merkelova.

Ona je navela da se to uvijek povezuje sa razgovorima o kursu reformi koje Srbija hrabro sprovodi, te da je to kompliment predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić.

Vučić je zahvalio Merkelovoj zbog lične zainteresovanosti i posebne pažnje koju poklanja Srbiji i zapadnom Balkanu u cjelini.

On je ocijenio da bi u regionu bilo više kriza "da nije bilo njemačke pažnje i odgovornosti" Merkelove.

"Sa velikom pažnjom slušamo, želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel, uvek je poštujući i razumevajući da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za napredak naše zemlje i da ćemo morati da donosimo i brojne teške i bolne odluke ukoliko želimo da postanemo deo EU. Da li će to biti 2025. ili u neko drugo vreme to u najvećem delu zavisi od nas, ali i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić.

On je poručio da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i smatra da bi bilo kakav sukob na Balkanu sve balkanske zemlje i narode vratio 100 godina unazad.

Vučić je poručio da će Srbija dati sve od sebe da se tenzije, sukobi ili bilo kakva destabilizacija regiona izbjegnu po svaku cijenu.

On je istakao da je Njemačka za Srbiju najznačajnija zemlja u EU i ukazao da bi obim spoljnotrgovinske razmjene sa ovom zemljom do kraja godine mogao da dostigne pet milijardi evra.

Vučić boravi u Berlinu na poziv njemačke kancelarke. To je njihov 12. susret do sada, a drugi za mjesec i po dana.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: