Savjet EU pozdravio napredak Srbije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Savjet EU pozdravio napredak Srbije

Izvor: srna | Datum:27.06.2018.

Savjet EU pozdravio je napredak koji je Srbija ostvarila u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi, ali i zatražio veću efikasnost u reformi vladavine prava i usklađivanju sa viznom i spoljnom politikom EU.

Savjet EU je u danas usvojenim zaključcima pohvalio Srbiju za angažman u regionalnoj saradnji i pozvao da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

U zaključcima je ponovljeno da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Prištinom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora.

"Savjet pozdravlja potvrđenu posvećenost Vlade Srbije evropskim integracijama kao njenom strateškom cilju. Sada je presudno da ovaj strateški izbor bude aktivnije i nedvosmisleno predstavljen u javnoj raspravi", navodi se u zaključcima.

Savjet EU pozvao je Srbiju da "značajno pojača" svoje reformske napore u oblasti vladavine prava, a posebno da osigura nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosudnog sistema.

"Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja izaziva sve veću zabrinutost. Vlasti treba da garantuju sigurnu klimu koja doprinosi nesmetanom ostvarivanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao prioriteta, uključujući i pojačavanje napora da se istraže slučajevi napada na novinare", navodi se u zaključcima.

Srbija je pozvana da posveti posebnu pažnju punom poštovanju osnovnih prava, uključujući zaštitu najugroženijih grupa, nediskriminatorski tretman nacionalnih manjina širom Srbije, posebno u oblasti obrazovanja, korišćenja manjinskih jezika, pristupa medija i vjerskih službi na jezicima manjina, prenose beogradski mediji.

Savet EU je u svojim zaključcima pozdravio i posvećenost Beograda i Prištine radu na "sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući formu pravno obavezujućeg sporazuma" za koji se navodi da je ključan za evropski put i održivu regionalnu stabilnost.

Pozdravljen je i početak rada na izradi statuta zajednice srpskih opština uz očekivanje da se obje strane konstruktivno angažuju u procesu kako bi se ispunila ova, kako se navodi, obaveza koja postoji već dugo vremena.

Upućen je poziv na otklanjanje prepreka u primjeni sporazuma o energetici, kao i na završetak primjene dogovora o mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju granicom, uzajamnom priznavanja diploma.

Savjet napominje da će nastaviti da pažljivo nadgleda kontinuiranu angažovanost Srbije ka "vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa" sa Prištinom, kako bi Srbija i /samoproglašeno/ Kosovo mogli da nastave na svojim evropskim putevima, izbjegavajući da blokiraju jedni druge.

I ovoga puta upućen je poziv Srbiji da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i da se posveti "promjeni trenutnog trenda opadanja te usklađenosti".


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: