CIK BiH: Izvan BiH moći će da glasa 77.584 birača | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

CIK BiH: Izvan BiH moći će da glasa 77.584 birača

Izvor: RTRS | Datum:14.08.2018.

Na predstojećim opštim izborima u BiH pravo glasa putem pošte ili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima imaće ukupno 77.584 birača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.


CIK je na jučerašnjoj sjednici donio odluku kojom se odbija upis u izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi - nedostaje dokaz o identitetu, nedostaje dokaz o državljanstvu, nedostaje dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo ili veći broj prijava /osam i više/ sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

Žalbe na navedenu odluku, koja je objavljena na web-stranici CIK-a, mogu se podnijeti Apelacionom odjeljenju Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH do 15. avgusta do ponoći, saopšteno je iz CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH poziva birače koji su podnijeli prijavu da glasaju izvan BiH da posjete njihovu web-stranicu i provjere status njihove prijave i eventualno iskoriste mogućnost podnošenja žalbe.

Birači izvan BiH koji su prijave za registraciju dostavili izvan roka ili im je prijava odbijena, ukoliko imaju važeću CIPS-ovu ličnu kartu biračko pravo mogu ostvariti u BiH na dan izbora 7. oktobra.

Znatan broj birača je dostavio dvije ili više prijava sa različitim adresama u inostranstvu.

"CIK BiH je uzela u obzir posljednju navedenu adresu, zato pozivamo sve birače izvan BiH da provjere adresu na web-stranici CIK-a BiH i ukoliko je nevalidna adresa da to odmah prijave putem mejla [email protected], a najkasnije do 15. avgusta do ponoći", navodi se u saopštenju.

CIK je objavio novi pregled ovjerenih kandidatskih lista i kandidata, ali ovog puta po nivoima vlasti i po izbornim jedinicama.

Iz CIK-a poručuju da će pregled odražavati dio sadržaja glasačkih listića koji se odnosi na redoslijed političkih subjekata i kandidata, te pozivaju političke subjekte i kandidate da još jednom provjere svoje podatke i da eventualne tehničke greške dostave u naredna 24 časa.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: