Njemački mediji: Pohvale Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Njemački mediji: Pohvale Srbiji

Izvor: SRNA | Foto: SRNA | Datum:09.07.2015.
Posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu, prva poslije četiri godine, važi za signal podrške Srbiji, zemlji kandidatu za EU, ocjenjuju njemački mediji.

 -

Navodi se da je srpski premijer Aleksandar Vučić dobio pohvale za svoju politiku i da se, kada je reč o Srbiji, ukupno radi o napretku.

Merkeleva je u Beogradu potvrdila srpskom premijeru da "skoro sve radi ispravno, čak i pri škakljivim pregovorima sa bivšom srpskom provincijom Kosovo, čiju nezavisnost Beograd nije priznao", javila je nemačka televizija ARD o poseti Merkelove, prenoseći njene reči o srpskoj spremnosti za kompromis "kako bi se postigla trajna i stabilna situacija".

"Napredak za Srbiju - zemlju kandidata za EU", javila je ova televizija, ocenjujući da se nekadašnja nemirna zemlja predstavlja sada, u nesigurnim vremenima, kao faktor stabilnosti i pouzdani partner na Balkanu.

"Privredne reforme koje je zemlja započela donose, do duše, bolne rezove u zaradama i penzijama, otpuštanja i zatvaranja nerentabilnih fabrika, ali takođe i redukovanje srpskog budžetskog deficita i rast", prenosi ARD.

Televizija navodi Vučićeve reči da tim merama "niko nije oduševljen ili zadovoljan", ali da će, "međutim, konačni rezultat biti puno bolji, nego sa lakim merama, poput zaduživanja".

"Grčka je naš prijatelj, ali mi smo izabrali jedan drugi put i ja sam ubeđen da će on dati dobar rezultat za Srbiju", prenosi ARD Vučićeve reči i dodaje da Srbija sada, međutim, ima još jedan problem.

"To je rastući broj izbeglica, pošto ljudi iz kriznih oblasti Sirije ili Avganistana u sve većem broju beže preko Balkana i tu je Srbija zemlja u tranzitu, gde oko 1000 zbeglica dnevno dolaze, izimeđu ostalog, preko Grčke", prenosi ARD i navodi da su te brojke iznenadile Merkelovu.

"...To znači da mi i ovim zemljama ovde moramo pomoći", rekla je Merkelova u Beogradu, prenosi ARD i navodi da se Vučić zahvalio Mekrelovoj kao ključnoj figuri pri stabilizaciji odnosa na Balkanu.

"Mi ne zahtevao novac od Nemačke, a ni milostinju, već `know-how",prenosi televizija Vučićeve reči i navodi da sam Vučić u kabinetu ima dva nemačka eksperta i da uči nemački.

"U bivšoj Palati federacije naglasio je šef srpske vlade svoju odlučnost za nastavak evropskog puta, a Merkelova je obećala da će mu pri tome pomoći", prenosi ARD i dodaje da je, ona, međutim ostavila otvorenim pitanje kada će Srbija moći da računa sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja.

Njemački mediji, takođe, javljaju da je Merkelova ovom posjetom Albaniji, Srbiji i Bosni htjela da pokaže da se, uprkos stanja u Grčkoj, Balkan ne smije zaboraviti, a kada je riječ o Srbiji, ukazuju i na tradicionalnu povezanost Srba i Rusa i ističu da su na srpskim televizijama sinoćni termini bili posvećen poseti Merkelove.

Dnevnik "Rajniše post" piše, takođe, o podršci Srbiji i zahvalnosti Merkelove srpskom prmeijeru za stabilnost u regionu, kao i njenoj pohvali visoke spremnosti na kompromis Srbije u kosovskom pitanju.

List prenosi da je Vučić predstavio Njemačku kao najvažnijeg i najpouzdanijeg partnera i ponavlja da je on rekao da Srbija želi da uči od Njemačke.

"Balkan tone u siromaštvo, neperspektivnost i represiju", ocjenjuje politički magazin `Špigl` situaciju na Balkanu i navodi da je Merkelova tokom svoje posjete željela da razgovara o masovnom bežanju u Njemačku i sprečavanju toga, ali i da se postavi trendovima autoritativnog državnog vođenja, pri čemu se, prije svega, pominje Makedonija.

"Onaj ko u Makedoniji kritikuje vladu, živi opasno", piše ovaj uticajni magazin i navodi da se Makedonija od nekadašnjeg političkog primjera zemalja nastalih na tlu bivše Jugoslavije, sa dolaskom šefa vlade Nikole Gruevskog, 2006. godine, pretvorila u nešto drugo.

"On je pretvorio zemlju u autoritarnu državu sa mafija-strukturama", ocjenjuje ovaj magazin.

I nemački magazin "Štern" piše da o podršci koju je Merkelova iznijela Srbiji, posebno, pri prevladavanju problema s migrantima i navodi da će se ona danas susresti sa šefom države Timislavom Nikolićem.

Posjeta Merkelove Balkanu, odnosno, Srbiji, bila je tema i regionalne štampe, pa tako `Liberker nahrihten` piše o podršci Srbiji u rješenju problema sa izbjeglicama koje pristižu iz kriznih područja Sirije i drugih zemalja.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: