U Srbiji potraga za nestalima počinje bez odlaganja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

U Srbiji potraga za nestalima počinje bez odlaganja

Izvor: TANJUG | Datum:16.07.2015.

Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je danas usvojila Skupština Srbije, a koje će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Predviđeno je da je policija dužna da ubuduće, u slučajevima nestanka lica, bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, po prijavi nestanka, što bi trebalo da obezbijedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloljetnika, u skladu sa u javnosti poznatim "Tijaninim zakonom".

Izmjene Zakona o policiji, za koje je glasalo 183 poslanika, dok je jedan bio protiv, trebalo bi da doprinosu pravnoj sigurnosti jer omogućavaju efikasniju organizaciju MUP i postupanje u slučajevima prijave nestaka lica, kao i hitno reagovanje u situacijama povećanog rizika.

Precizirane su i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, postupanje policije u stanju povećanog rizika, koje zahteva djelimičnu ili punu pripravnost policijskih službenika na dijelu Srbije.

Predviđeno je da ministar, na prijedlog direktora policije, u takvim situacijama i događajima nalaže izvršavanje zadataka prilagođenih nastalim potrebama.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: