Vučić: Čuvati odnose Srbije i Srpske na najvišem nivou | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić: Čuvati odnose Srbije i Srpske na najvišem nivou

Izvor: Tanjug | Foto: Tanjug | Datum:29.07.2015.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegova obaveza da u svakom trenutku čuva odnose između Srbije i Republike Srpske na najvišem nivou i da uvijek pomogne Srpskoj.


Odgovarajući na pitanje da li je primio cirkularno pismo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojem se ponovo objašnjava zašto Srpska insistira na sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Vučić je odgovorio: "To je za mene danas najteže pitanje".

"Kada kažem najteže, to je zato što su moje obaveze da nikada ne pokažem nikakvu dozu ni lične, ni političke, niti državne sujete", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je istakao da je obaveza vlasti Srbije da čuva regionalni mir i stabilnost, da vodi računa o Srbiji i da uvijek pomogne Republici Srpskoj.

"Ja sam zamolio predsednika Dodika da još jedanput svoju odluku razmotri i to je ono što mi možemo da uradimo. Sve drugo što bismo radili, loše bih se osjećao i ne želim da učestvujem u nečemu u čemu su neki ranije učestvovali, ali sam imao dovoljno hrabrosti da kažem šta je to što Srbija misli, a što misli da je dobro i za Srbiju i za Republiku Srpsku", rekao je Vučić.

On je istakao da nije imao u vidu samo sebične interese Srbije i dodao da smatra da ima "dobar i veoma širok pogled u budućnost kada je u pitanju i Republika Srpska".

"Mislim da sam dobro vidio, a ja uvijek dozvoljavam mogućnost da to uvek nije sasvim tako. Možda neki drugi to bolje vide od mene. Na kraju krajeva, moja je odgovornost pred građanima Srbije neuporedivo veća, a ne bježim od toga da neku vrstu male odgovornosti zbog odnosa koji postoji između Srbije i Srpske, imam i prema Srpskoj, naravno i kao garant Dejtonskog sporazuma", dodao je Vučić.

Što se Srbije tiče, Vučić je rekao da Srbija nikada ničim neće ugrožavati regionalnu stabilnost, i to ne zato što to "neko voli ili ne voli napolju".

"Već sam se tih gluposti naslušao. Kao što ste vidjeli, Srbija je uspjela i umjela da se suprotstavi po najtežim pitanjima i najvećim silama na svijetu i uspjela, ne mogu da kažem da pobjedi, nego da ne izgubi kao što je uvijek doskora gubila", naveo je Vučić.

On je istakao da je srpskom narodu potrebna pamet i mudrost i da bi volio da su Srbi kroz istoriju češće vodili Miloševu politiku /Miloša Obrenovića/, jer mnogo bi ih više bilo i mnogo bi bili uspješniji, nego što su danas.

Vučić: Ne mogu nam zabraniti suze za stradale Srbe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko ne može da zabrani Srbiji da žali za postradalim i prognanim Srbima u Oluji, i dodao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da Kosovo ne postane član UNESKO.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je dan kada se desila Oluja za nas tužan dan i da je riječ o najvećem etničkom čišćenju poslije Drugog svjetskog rata.

Kako je rekao, mi ne govorimo ništa ni protiv koga, ni protiv hrvatskog naroda, niti države, ali dajemo sebi za pravo da žalimo za stradalima i prognanim Srbima.

"Valjda niko ne može da nam zabrani da pustimo suzu i zapalimo svijeće. Šta će neki drugi da rade neka rade" rekao je premijer.

Kako je rekao, odgovarajući na pitanje o najavi administracije u Prištini da Kosovo postane član UNESKO, Srbija će dati sve od sebe da to spriječi, mirnim i demokratskim sredstvima. "Ali, Srbija nije nemoćna kao što je bila", ukazao je.

On je dodao da tu snagu Srbije ne bi precjenjivao, ali ni podcjenjivao i dodao da ne može da zamisli i da bi bilo smiješno da Dečani, Banjska, Gračanica budu dio neke druge, a ne srpske baštine.

"To bi bilo tragikomično" dodao je.

Vučić:Razgovaram s Nikolićem o platformi za KiM

Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je je sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem razgovarao i razgovara o platformi za Kosovo i Metohiju koju je predsjednik Republike predložio.

"Mi smo razgovarali i razgovaraćemo i ubuduće, čekamo završetak briselskih razgovora, pa ćemo nastaviti", rekao je Vučić.

On je dodao i da je trebalo da ide danas u Paraćin, gdje će predsjednik Nikolić sa suprugom Dragicom, predsjednicom Upravnog odbora Fondacije "Dragica Nikolić" prisustvovati svečanosti povodom otvaranja obnovljenog porodilišta.

Kako je rekao, čestita na energiji da se urade takve stvari, u Paraćinu je velika stvar urađena, kao i ranije u Kragujevcu.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: