Dačić: Na Kosovu izražen fenomen stranih terorista | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Dačić: Na Kosovu izražen fenomen stranih terorista

Izvor: Srna | Foto: Tanjug | Datum:29.07.2015.

Na teritoriji Kosova i Metohije u velikoj mjeri je izražen fenomen stranih terorističkih boraca, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Madridu na sastanku na visokom nivou Komiteta Savjeta bezbjednosti UN za borbu protiv terorizma i zaustavljanje protoka stranih boraca.


On je istakao da se Srbija nalazi u specifičnom okruženju, u kojem postoje jaki centri preko kojih se afirmiše agresivna ideologija "Islamske države", uključujući vrbovanje i slanje stranih terorističkih boraca na krizna žarišta.

- Poseban izazov je teritorija Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, na kojoj je fenomen stranih terorističkih boraca izražen u velikoj mjeri - rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija čvrsto opredijeljena da odgovori savremenim bezbjednosnim izazovima, među kojima borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma predstavlja cilj od prioritetnog značaja.

- Srbija je svjesna da kompleksnost fenomena terorizma, ekstremizma i svake vrste radikalizma zahtjeva koordinisano djelovanje na širem međunarodnom planu i bavljenje svim njihovim aspektima sa ciljem sveobuhvatnog odgovora - dodao je Dačić.

On je napomenuo da je Srbija preduzela niz mjera kako bi ojačala svoje kapacitete za sprečavanje tokova stranih terorističkih boraca i aktivnije doprinijela ovoj zajedničkoj borbi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je dodao da se preduzimaju pojačane mjere na operativnom planu koje, između ostalog, imaju za cilj podizanje bezbjednosti spoljnih granica i otežavanje ulaska stranih terorističkih boraca ili njihov tranzit preko Srbije.

Te mjere, kako je naveo, imaju za cilj i praćenje i onemogućavanje putovanja u konfliktna područja, kao i stvaranje uslova za uspostavljanje baza podataka radi onemogućavanja kretanja i efikasnijeg nadzora.

Obraćajući se kao predsjedavajući OEBS-om, Dačić je naglasio da će Srbiji biti izuzetna čast da ponovo bude domaćin predstavnicima Komiteta za borbu protiv terorizma Savjeta bezbjednosti UN.

Dačić je naglasio da je Srbija spremna da, u koordinaciji sa svojim partnerima širom svijeta, doprinese suzbijanju teorističkih prijetnji i fenomenu stranih terorističkih boraca na nacionalnom, regionalnom, evropskom i globalnom planu.

- Ostajemo čvrsto opredijeljeni za borbu protiv terorizma i fenomena stranih terorističkih boraca i na tom planu posebnu pažnju pridajemo institucijama iz sistema UN, kao neospornog lidera u svjetskim okvirima i na ovom planu - istakao je Dačić.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: