Čepurin: Takse štete ugledu i EU i Prištine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Čepurin: Takse štete ugledu i EU i Prištine

Izvor: srna | Datum:04.12.2018.

Takse koje su prištinske vlasti uvele na srpsku robu štete i ugledu Prištine kao pregovarača, ali i EU kao posrednika u dijalogu, rekao je danas ruski ambasador Aleksandar Čepurin tokom predavanja u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Čepurin je istakao da te takse Prištinu čine kaubojima koji pokušavaju da nametnu svoje sankcije drugima, te ukazao da Srbija ima pravo na odgovor na te agresivne mjere.

On je rekao da vjeruje da će Beograd biti odgovoran i da uzvratne mjere ne moraju biti recipročne, prenosi "Sputnjik".

"Iako je novonastala situacija poprilično neprijatna i za Srbiju i za pojedine proizvođače - ne treba očajavati. Kroz nekoliko mjeseci sve će stati na svoje mjesto i posljedice se skoro neće ni osjetiti", istakao je Čepurin.

On je, kao jedan od rezultata mjera Prištine ukazao na ugrožavanje regionalne ekonomske stabilnosti na Balkanu, kao i sporazuma Cefta.

"Još jedna opasnost vreba - to je protjerivanje srpskog stanovništva sa sjevera Kosova, međutim to Beograd neće i ne smije dopustiti", naglasio je Čepurin.

Čepurin je podsjetio i da sve više zemalja povlači priznanje kosovske nezavisnosti što, kako je ocijenio, govori o tome da je riječ o svojevrsnom trendu koji nervira Prištinu.

Prema njegovim riječima, upravo zato Priština i hrli sa pokušajima da se učlani u međunarodne institucije, iako se takvi pokušaji završavaju katastrofalno po njih, što je i bio slučaj sa Interpolom.

On je ponovio i da se Rusija pridržava određenih principa za koje se i danas ispostavlja da su jedini ispravni, a to je, kako je rekao, Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja garantuje teritorijalni integritet Srbije.

"Rusija je spremna da podržava Srbiju u ovom diplomatskom maratonu, međutim sve će u najvećoj mjeri zavisiti od upornosti srpske diplomatije. Moskva neće mijenjati svoj stav", istakao je Čepurin.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: