TANASKOVIĆ: Predstoji istinska borba, Albanci neće odstupiti od namjere otimanja srpske baštine na Kosovu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

TANASKOVIĆ: Predstoji istinska borba, Albanci neće odstupiti od namjere otimanja srpske baštine na Kosovu

Izvor: SRNA | Foto: rs.sputniknews.com | Datum:01.08.2015.

Ambasador Srbije pri misiji Unesko Darko Tanasković rekao je da ne treba imati iluzije da će sastavljači zakona, kojim bi svekoliko spomeničko nasljeđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglašene države, odstupiti od namjere otimanja srpske baštine na Kosovu, te naglasio da predstoji istinska borba.
„U toj oblasti predstoji istinska borba, prvenstveno pravnim, ali i diplomatsko-političkim sredstvima“, smatra Tanasković.

Foto: rs.sputniknews.comOn za beogradski dnevnik „Danas“ ukazuje da je Priština svjesna da im je rušilački, ignorantski i otimački odnos prema srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji slaba tačka dokazivanja da zaslužuju prijem u Unesko.

Zato se u posljednje vrijeme taktički lukavo, ali i prozirno, utrkuju u izjavama kojima nastoje da uvjere svijet u časne namjere i uvažavanje srpskog karaktera kulturne baštine pod zaštitom Uneska, uključujući i to da je ono u vlasništvu SPC, navodi Tanasković.

„U toku je kampanja širokog deljenja vešto sačinjene publikacije takozvanog Ministarstva za inostrane poslova Kosova na engleskom jeziku, pod naslovom `Kosovo u Unesku`, gde se naše spomeničko nasleđe `politički korektno` tretira kao srpsko i izričito vezuje za SPC“, upozorio je Tanasković.

On je rekao da pravu opasnost za srpsko kulturno nasljeđe na Kosovu i Metohiji predstavlja namjera Prištine da donese zakon kojim bi svekoliko spomeničko nasljeđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglašene države, jer nema sumnje da bi eventualni ulazak samoproglašenog Kosova u Unesko srpsku kulturnu baštinu doveo u izmijenjenu i nepovoljniju poziciju.

Prema njegovim riječima, tada bi se, u skladu sa sistematizacijom koja se primjenjuje u Unesku, smatralo da su srednjovjekovni srpski spomenici na teritoriji /samoproglašene/ države Kosovo, a ne Srbije.

Međutim, ističe Tanasković, Konvencija o zaštiti kulturnih dobara Uneska ne govori o pripadanju u smislu vlasničkog posjedovanja, već pominje samo dobra koja se nalaze na teritoriji država članica, uz napomenu da njene odredbe ne mogu dovesti u pitanje stanje realnog prava, a to znači i imovinsko-pravni status utvrđen domaćim pravnim propisima.

„Prava opasnost, prema tome, ne preti od Uneska i od Konvencije, već od odavno evidentne namere Prištine da donese zakon o zaštiti kulturne baštine, u kome bi stajalo da je svekoliko spomeničko nasleđe na Kosovu vlasništvo države Kosovo, kako je to u nekoliko navrata izjavio i kosovski premijer Isa Mustafa“, rekao je Tanasković.

Tanasković kaže da ovaj zakon, zbog takvih pravno neutemeljenih odredbi, do sada nije mogao biti usvojen u skupštini Kosova, jer nije zadovoljavao osnovne evropske standarde.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: