'Zaustaviti diskriminaciju Srba u Crnoj Gori' | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

'Zaustaviti diskriminaciju Srba u Crnoj Gori'

Izvor: srna | Datum:26.02.2019.

Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori traži da se zaustavi diskriminacija i oduzimanje stečenih prava srpskom narodu za koje optužuju crnogorski Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, resorno ministarstvo, skupštinsku službu i Kancelariju generalnog sekretara Skupštine.

Otvoreno pismo u kojem traže reagovanje i zaustavljanje diskriminacije srpskog naroda, Srpski nacionalni savjet uputio je predsjedniku i premijeru Crne Gore Milu Đukanović i Dušku Markoviću, kao i predsjedniku crnogorskog parlamenta Ivanu Brajoviću.

Srpski nacionalni savjet podsjeća da je aktuelna crnogorska vlast organizovala Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava na način da u prvoj instituciji gotovo svi zaposleni budu Albanci, a u drugoj predstavnici Bošnjaka/muslimana.

- Uspjelo se u namjeri da se ispune obećanja da će se prekinuti finansiranje srpskih organizacija koje u svom programu imaju za cilj očuvanje srpskog identiteta i posebnosti u Crnoj Gori - dodaju iz Savjeta.

U Srpskom nacionalnom savjetu ocjenjuju da je nakon obilježavanja Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije i pokretanja inicijative za poništavanje odluke o priznanju samoproglašenog Kosova onemogućeno da srpske organizacije ostvaruju Ustavom zagarantovana prava, bez obzira što su budžetska sredstva Crne Gore namijenjena i srpskom narodu.

- Smišljenom procedurom protiv srpskih interesa u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i falsifikovanjem kriterijuma iz javnog konkursa o ispunjenosti formalno-pravnih uslova aplikanata u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, eliminisani su svi projekti štampani ćirilicom, odnosno prijave organizacija koje podržavaju srpske medije, što doživljavamo kao brutalni vid diskriminacije prema srpskom narodu - ističu iz Srpskog nacionalnog savjeta.

U pismu se navodi da su ovakvim postupkom državne institucije i odgovorni službenici u njima znatno poremetili do sada inače korektne odnose između predstavnika nacionalnih zajednica, što dovodi do stvaranja međunacionalnog nepovjerenja i znatno smanjuje mogućnosti međunacionalne saradnje.

- Zaustavljanje srpskih medija, što je očigledno cilj instruisanih predstavnika vlasti, predstavlja veliki problem za srpski narod u Crnoj Gori - smatraju u Savjetu.

Iz Savjeta ističu da su državne institucije u Crnoj Gori u potpunosti eliminisale srpske organizacije koje se isključivo bave očuvanjem identiteta srpskog naroda iz podrške sredstvima koja su namijenjena i očuvanju srpske posebnosti u Crnoj Gori.

Srpski nacionalni savjet, kao krovna organizacija srpskog naroda, registrovana u Vladi Crne Gore, podnijela je krivične prijave protiv odgovornih lica u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, predsjednika Upravnog odbora i vršioca dužnosti direktora Fonda zbog krivičnih djela protiv službene dužnosti i falsifikovanja kriterijuma iz javnog konkursa o ispunjenosti formalno-pravnih uslova aplikanata.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: