Haradinaj: Ako Srbija nije spremna – sačekaćemo | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Haradinaj: Ako Srbija nije spremna – sačekaćemo

Izvor: DW | Datum:09.05.2019.

Diskusije o granicama su povratak u tragičnu prošlost, kaže kosovski premijer Ramuš Haradinaj u kratkom intervjuu za Dojče vele na srpskom. On najavljuje da će se u Parizu razgovarati o elementima mogućeg dogovora "o priznanju".

Ramuš Haradinaj smatra da je veoma bitno što se pojavila nova energija kada je reč o situaciji između Kosova i Srbije i mogućeg dogovora o priznanju, prenosi Dojče vele.

"Takođe je bitno da se u Berlinu razjasnilo to da se dogovor o priznanju ne može postići diskusijama o teritorijama i granicama, zato što je to vraćanje u prošlost, tragičnu prošlost. Ipak, ako sada postoji politička volja, moguće je napredovati do dogovora između Kosova i Srbije o priznanju. Sada ćemo u Parizu najverovatnije diskutovati o elementima tog mogućeg dogovora", naveo je Haradinaj.

Dodaje da je prošlo dvadeset godina od rata i tragičnih događaja.

"Ovih dana, svakog drugog dana je godišnjica nekog masakra. Ali mi, uprkos tome, kao i uprkos situaciji u vezi sa nestalima koji još nisu vraćeni recimo iz Batajnice ili iz drugih mesta u Srbiji - mi dijalog ne uslovljavamo. Mi idemo u razgovore sa predsednikom Vučićem i zvaničnicima Srbije i mislimo da je bitno da ne uslovljavamo dijalog", istakao je Haradinaj.

Tokom dijaloga se, kaže, može o svemu razgovarati, ali, ponavlja da prošlo je već dvadeset godina.

"Mi smo spremni za dogovor o priznanju i to bi bio početak naših odnosa kao suseda. A ako Srbija nije spremna, mi ćemo da sačekamo", naglasio je Haradinaj.

Stav Nemačke–poruka da se sačuva mir 

Prema njegovim rečima veoma je bitno to što je Nemačka bila veoma jasna, što je veoma jasno iznela svoj stav, a to je da se očuvaju mir i stabilnost u regionu.
"Priče o teritorijama, odnosno o razmeni teritorija i granicama, mogle bi da nas vrate nazad, u ratove, u ono što smo već jednom prošli. Stav Nemačke je poruka nama da čuvamo mir, a pomalo i poruka Evropskoj uniji da očuva ono što je investirala u mir i stabilnost. I to nije samo poruka EU, već i NATO, Americi i svima koji su uložili već dve decenije u uspostavljanje stabilnosti, mira i odnosa u regionu", rekao je Haradinaj.

Objašnjava da nema stav o tome ko bi trebalo da pregovara u ime Srbije.

"Nemam taj izbor, to odlučuje srpski narod i ja poštujem odluku srpskog naroda. Ali nadam se da će onaj ko predstavlja srpski narod imati hrabrosti da ide napred, a ne samo da čuva sopstvene interese. Neko mora da ima tu hrabrost i da prizna realnost. Mi postojimo, Kosovo postoji, ono je nezavisna i suverena država. I za Srbiju je takođe bitno da to razume - što pre to bolje", zaključio je Haradinaj.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: