Đukanović sakrio 16 poklona | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Đukanović sakrio 16 poklona

Izvor: Dan | Foto: Dan | Datum:08.10.2015.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović prekršio je Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer nije prijavio Komisiji za sprečavanje sukoba interesa poklone koje je dobio tokom 2013. godine. Zbog nedostavljanja izvoda iz evidencije poklona Komisiji za sprečavanje sukoba interesa do kraja marta 2014. godine, crnogorska. vlada može biti kažnjena od 1.000 do 20.000 evra.


Komisija za sprečavanje sukoba interesa nikada nije kaznila niti pokretala postupke protiv Đukanovića ili organa u kojem radi zbog neprijavljivanja poklona, bez obzira što podaci o darovima koje dobija na sajtu Komisije izostaju iz godine u godinu.

Prema odgovorima koje je „Dan“ dobio iz kabineta Đukanovića, premijer je tokom 2013. primio 16 poklona od zvaničnika više zemalja. Ti pokloni nijesu prijavljeni Komisiji za sprečavanje sukoba interesa u kojoj tvrde da se na njihovom sajtu na linku „evidencija poklona“ nalazi spisak javnih funkcionera koji su primili poklone.

Međutim, na njihovom linku nema spiska poklona koje je Đukanović dobio tokom 2013. godine, a koje je, kao i uostalom svaki drugi javni funcioner, dužan da dostavi Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, koja ih objavljuje na svom sajtu.

Na pitanje „Dana“ da li je Komisija objavila spisak svih javnih funkcionera koji su primili poklone u 2013. godini, iz ovog tijela je saopšteno da se svi primljeni pokloni javnih funkcionera evidentiraju na osnovu obrazaca primljenih od strane organa vlasti u kojima javni funkcioner obavlja javnu funkciju.

U kaznenim odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa navedeno je da će se novčanom kaznom od 1.000 do 20.000 evra kazniti za prekršaj pravno lice ako ne dostavi Komisiji izvod iz evidencije poklona do kraja marta naredne godine za prethodnu godinu.

U zakonu je definisano da javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primiti novac, hartije od vrijednosti ili dragocjeni metal, bez obzira na njihovu vrijednost, te da smije primati samo protokolarne i prigodne poklone. Vrijednost poklona ne smije biti veća od 50 evra.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: