Đukanović optužio velikosrpske krugove i Rusiju da stoje iza protesta | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Đukanović optužio velikosrpske krugove i Rusiju da stoje iza protesta

Izvor: HRT, RTCG | Foto: Beta/AP | Datum:26.10.2015.
Premijer Crne Gore Milo Đukanović, ocijenio je da neredi u Podgorici predstavljaju pokušaj pokušaj destabilizacije zemlje, koja očekuje članstvo u NATO-u. On je optužio “velikosrpske nacionalističke krugove iz Srbije” ali i Rusiju da se miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore i podržavaju proteste protiv vlasti.

Milo Đukanović - Foto: Beta/AP

Đukanović je u intervjuu za Hrvatsku radio televiziju rekao da su za  haos na protestima odgovorni organizatori skupa, dodajući da će odgovornost određivati nadležni državni organi.

„Ja nipošto ne bih htio da prejudiciram ono što će biti rezultat njihovog uvida u materijal koji će nadležni državni organi ponuditi. U jednom trenutku, kao što ste mogli da vidite, sinoć je to preraslo u otvoreno, brutalno nasilje, u pokušaj zauzimanja državnih institucija, dakle u pokušaj definitivno nasilnog rušenja vlasti zbog promjene kursa državne politike i onda je, naravno, moralo doći do odgovora policije, koji je po mom sudu bio u skladu s ustavom i zakonom i policijskim ovlašćenjima predviđenim za postupanje u takvim situacijama”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je riječ o pokušaju ugrožavanja ustavnog poretka Crne Gore, s jasnom ambicijom da dođe do nasilne smjene vlasti i do revizije strateškog pravca državne politike Crne Gore, prenijela je RTCG.

Odgovarajući na pitanje da li se u politička previranja u Crnoj Gori miješaju i određene desničarske strukture u Srbiji kao i Rusija, Đukanović je rekao da nema sumnje da je to tako i da je o tome govorio više puta.

– To nas ne iznenađuje. Ono što je novina to je da se državna politika Srbije zaista ni jednom riječju, ni jednim gestom nije uplitala u ono što su, uslovno rečeno, politička previranja. Nažalost, ona nisu bila samo politička. Ali velikosrpski nacionalistički krugovi u Srbiji jesu to radilil i kao što vidite rade i danas. I dalje pokušavaju da falsifikuju nešto što se sinoć dogodilo dakle izmišljenim novinskim tekstovima ili iskrivljivanjem nekih činjenica. Jednako tako nema nikakve sumnje da je Rusija imala i da dalje ima aktivnu ulogu u organizaciji protesta protiv vlasti u Podgorici, rekao je Đukanović.

„Ne treba tu posebnih interpretacija. Dovoljno je pogledati tri saopštenja na koja sam već ukazao. Jedno koje se tiče moje posjete Vašingtonu, drugo koje se pojavilo tokom prve faze protesta, dakle, kada je rusko Ministarstvo inostranih poslova, odnosno njihovo Odjeljenje za štampu, dalo jedno saopštenje na zahtjev novinske agencije Beta iz Beograda i treće koje se dogodilo prošle subote kada je rusko Ministarstvo inostranih poslova izdalo saopštenje kojim je ukazalo da crnogorski put u NATO može biti problematičan sa stanovišta stabilnosti, demokratskog razvoja itd. Dakle, dalje od toga ne treba ići mislim da je više nego dovoljno činjenica koje govore da su organizatori protesta u Crnoj Gori, nažalost, imali i ozbiljnu potporu izvan Crne Gore i ja bih rekao da je združena ambicija bila da se zaustavi Crna Gora na putu njene evropske i evroatlantske integracije, naglasio je Đukanović.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: