Zakonodavni odbor: Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti ustavan | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Zakonodavni odbor: Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti ustavan

Izvor: sputniknews.com | Foto: RTCG | Datum:24.12.2019.

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovesti.
 
Da je taj prijedlog zakona u skladu sa Ustavom glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bila protiv.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

- Predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbjedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vejrnika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vjernici - poručio je Pažin u uvodnom izlaganju na sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom se može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

- Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristiti samo u skladu sa zakonom - naglasio je potpredsjednik Vlade.

Ocijenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj vjerskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema, prenosi RTCG.

Na pitanje iz DF može li SPC da vrši službu u crkvama, Pažin je odgovorio da ovaj zakon to pitanje ne uređuje.

- Vlada nema druge namjere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve vejrske zajednice, za vjernike svih vjeroispovijesti, ali i za one građane koji nisu vjernici - podvukao je potpredsejdnik Pažin.

Potpredsjednik je ocijenio da će svako ko je pročitao Prijedlog zakona vidjeti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju vjersku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

- Takođe, ovaj Prijedlog zakona ne propisuje ad hok pravna pravila koja posebno važe za vjerske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve vjerske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila koja važe za druga pravna lica odnose na registraciju i evidenciju vjerskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica - naglasio je Pažin.

Poslanik DF Milun Zogović zatražio je da se Prijedlog zakona povuče iz procedure.

- Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja - naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

- Caru carevu, Bogu božji, ni to ne poštujete, a zapamtite, ima neko iznad svih nas - poručila je poslanica DF Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Prijedlog zakona jer vjeruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.



Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: