Budžet Mostara težak 59 miliona maraka, Srbi u budžetu s 5.000 KM | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Budžet Mostara težak 59 miliona maraka, Srbi u budžetu s 5.000 KM

Izvor: Top Portal | Foto: Top Portal | Datum:15.01.2020.

U nacrtu budžeta grada Mostara koji iznosi oko 59 miliona maraka, za srpska udruženja ili projekte srpskog naroda planirano je 5.000 KM Dobrotvornom društvu “Dobrotvor“, što čini 0,008 odsto nacrta budžeta.

U nacrtu budžeta nema ni sredstava za obnovu Saborne crkve u Mostaru, koja je jedini veliki vjerski objekat u BiH koji je još uvijek neobnovljen. Plan je da građevinski radovi na Sabornoj crkvi budu završeni ove godine, a kako bi se završilo unutrašnje uređenje i parter potrebna su još ogromna sredstva.

Nisu vidljiva ni srpska udruženja, kao ni infrastrukturni projekti u povratničkim naseljima.

Osim 59 miliona budžetskih sredstava, navedeno je da Grad Mostar raspolaže i sa 24 miliona maraka za kapitalna ulaganja. Primjedbe struke bile su da su i ova sredstva trebala biti prikazana kao dio budžeta i da je trebalo biti navedeno za koje projekte su predviđena kapitalna ulaganja.

Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar uložila je amandman da se u nacrt budžeta uvrste sredstva za Sabornu crkvu Svete Trojice.

Uvrštavanje u budžet tražilo je i SPKD “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar sa drugim nacionalnim kulturnim društvima iz Mostara, a preko Koordinacije Srba Mostar predati su projekti za asfaltiranje ulica i rasvjetu u naseljima gdje živi srpska populacija, te opremanje društvenih domova u mjestima Bijelo Polje, Baćevići, Ortiješ,  izgradnju sportskih terena sa dječjim igralištima u naseljima Bijelo Polje, Ortiješ i Hodbina,  projekti iz oblasti kulture, obrazovanja i socijalni projeketi vezani za srpsko stanovništvo.

Svi ti projekti, osim saborne crkve, iznose oko 600.000 KM.

Predsjednik Sabora Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo na javnoj raspravi koja je održana u utorak 14. januara u Gradskoj vijećnici zatražio je da srpski projekti budu uvršteni u budžet za 2020. i da budu vidljivi kao posebne stavke.

Golo je napomenuo da u prošloj godini u budžet nisu uvršteni srpski projekti, te da je bilo obećanja da će određeni projekti biti realizovani, ali da se to nije dogodilo.

Šta je planirano u kapitalnim investicijama nije poznato. No, poznato je da, na primjer, projektu vodovoda u srpskom povratničkom naselju Željuša nema ni spomena. Treba napomenuti da su udaljenija naselja od spomenutog dobila vodovod, dok su srpski dijelovi sela Željuša u ranijim projektima jednostavno zaobiđeni. Isto je bilo i sa povratničkim naseljem Ortiješ.

Budžet Grada Mostara, otkako nema Gradskog vijeća usvajaju gradonačelnik Ljubo Bešlić i načelnik odjela za finansije Izet Šahović, odnosno HDZ i SDA.

O amandmanima sa javne rasprave raspravlja se na kolegiju gradonačelnika.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika, istakla je da su na sceni velika očekivanja, dok su mogućnosti male.

Načelnik Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović kazao je kako će se intenzivno raditi na razmatranju svih prijedloga i amandmana koje su građani iznijeli na raspravi te vidjeti što se od toga može uvrstiti u proračun.

“Mi smo, naravno, ograničeni iznosom  koji smo planirali i moramo se uklopiti u ta planirana sredstva, a eventualno neke korekcije možemo praviti na rashodima“,  izjavio Šahović nakon okončane rasprave.

 

 



Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: