Nikolić: U vladi ima onih koji bi priznali Kosovo | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Nikolić: U vladi ima onih koji bi priznali Kosovo

Izvor: Srna | Foto: TANJUG | Datum:05.12.2015.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u aktuelnoj vlasti Srbije ima onih koji bi priznali samoproglašeno Kosovo jer znaju da bi lakše vodili svoje resore ako ne bi imali obavezu da poštuju srpske nacionalne interese, integritet i suverenitet zemlje, ali da među njima nije premijer Aleksandar Vučić.

Tomislav Nikolić - Foto: TANJUG Nikolić je rekao da sigurno neće potpisati papir koji od južne srpske pokrajine pravi državu.

"Sigurno neću potpisati ništa što nije u skladu sa Ustavom, a protivustavno je da se odreknemo nadležnosti koja bi od teritorije Kosova i Metohije napravila državu", rekao je Nikolić za Večernje novosti.

Govoreći o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, sa akcentom na poglavlje 35 koji tretira odnose sa Kosovom, Nikolić je rekao da će o tome razgovarati svi nosioci vlasti, a da je odlučujući stav Vlade Srbije.

"Moramo da utvrdimo dokle možemo da ispunjavamo zahtjeve štiteći nacionalne interese, a gdje zaštita nacionalnog interesa prestaje i počinje ispunjavanje onoga što ne bismo smjeli da ispunimo", rekao je Nikolić.

On je ocijenio da su ovo prelomni momenti da EU pokaže Srbiji da li je hoće ili ne.

"Ako nam istakne zahtjeve koje ne možemo da ispunimo, onda nas neće", rekao je Nikolić.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Nikolić je konstatovao da nije isključeno da se dijalog Beograda i Prištine vrati na početak, ukoliko mentori sa Zapada ne natjeraju Prištinu da sjedne za sto.

"Naravno da uvijek ima svrhe pregovarati, jer do rješenja ne može da se dođe drugačije. Vlada neće da prestane da razgovara sa Albancima sve dok se ne postigne dogovor koji bi omogućio da konačno kažemo da imamo mir i bezbjednost na Kosmetu i regulisane odnose", rekao je Nikolić.

Reagujući na konstataciju da srpski put u EU može biti uslovljen uvođenjem sankcija Rusiji, Nikolić je ponovio da Srbija ne može da uvede sankcije Moskvi.

On je negirao da je na bilo koji način uključen u pripreme za rušenje premijera Aleksandra Vučića o čemu se spekulisalo.

"U tu igru sam uvučen posredno, jer se konstruisalo da će doći do nekog štrajka policije za koji ja nisam znao, a ja bih ga navodno podržao i poveo policiju na Vladu. Počelo je čak da se priča da sam sve bliži američkim stavovima, a ja klečim na koljenima da Rusija stavi veto na rezoluciju u Srebrenici", rekao je Nikolić.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: