U petak u Beogradu prijem povodom dana Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

U petak u Beogradu prijem povodom dana Srpske

Izvor: SRNA | Datum:24.02.2020.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovaće u petak, 28. februara, u Beogradu tradicionalni prijem povodom 9. januara – Dana Republike Srpske i obilježiti 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske Mlađen Cicović rekao je Srni da očekuje da se u Starom dvoru u Beogradu u petak okupe najviši zvaničnici Srpske i Srbije.

"Kao i do sad tradicionalno, osim mene kao domaćina skupa, prisutnim će se obratiti i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao domaćin Republike Srpske predsjednik Željka Cvijanović, a imaćemo i kratki program Banjalučke filharmonije", rekao je Cicović.

On je izrazio uvjerenje da će ovogodišnji prijem dati doprinos očuvanju Republike Srpske i 9. januara, Dana Republike Srpske.

"A 28. februar za nas će uvijek biti datum kojim ćemo podsjećati najširu javnost da je najvažnije da poštujemo ono što je osnovni dokument svake države, a to je Ustav", rekao je Cicović.

On je naveo da Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji kao domaćin prijema svake godine iznova želi da pokaže, prije svega da je Republika Srpska opredijeljena za izgradnju mira i prosperiteta u regionu.

"Želimo da pokažemo da je Republika Srpska opredijeljena za dosljednu primjenu onoga što se zove Aneks četiri dejtonskog Ustava, a na taj način će sigurno biti i ono za šta se mi zalažemo – obezbijeđeni mir, politička stabilnost, stabilnost u regionu", rekao je Cicović.

On je podsjetio da Predstavništvo za prijem svake godine pripremi neko izdanje, kojim želi da rasvijetli ono što je politički aktuelno.

"Ove godine pripremili smo autorski tekst uz Aneks četiri dejtonskog Ustava, gdje je napravljena hronologija svega što se dešavalo i što se dešava u BiH i što nas dovodi u situaciju da razmišljamo o nespokoju i o nečem što nije svijetla budućnost u BiH", rekao je Cicović.

Prijem povodom Dana Republike Srpske najavljen je za petak u 18.00 časova.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: