Dačić: Bolje bi bilo da postoji trilaterala Srbija-BiH-Hrvatska | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Dačić: Bolje bi bilo da postoji trilaterala Srbija-BiH-Hrvatska

Izvor: Srna | Foto: TANJUG | Datum:04.01.2016.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da bi mnogo više volio da postoji trilaterala na relaciji Srbije, BiH i Hrvatske, umjesto sa Turskom.

Ivica Dačić - Foto: TANJUG

"Turska se predstavlja kao sponzor BiH, a ponaša se kao da smo deca i ne znamo šta treba da radimo", rekao je Dačić za Televiziju N1.

On je rekao da je zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske zbog hrvatskih balističkih raketa nastalo zbog straha da bi one mogle biti upotrijebljene protiv Srbije.

Dačić kaže da je pretpostavka da ovo naoružanje može da bude upotrijebljeno samo protiv Srbije, eventualno Republike Srpske.

On je ocijenio da odnosi u regionu treba da budu racionalni i zasnovani na zajedničkim interesima, te očekuje da se u Hrvatskoj formira vlada kako bi se krenulo u stvaranje racionalnih odnosa.

Dačić vjeruje da će sa Tomislavom Karamarkom iz HDZ-a bolje sarađivati nego sa Zoranom Milanovićem iz SDP-a i da će možda HDZ imati više hrabrosti za povlačenje nekih poteza za koje SDP nije imao dovoljno smjelosti.

"Za nas je dobro da te odnose dovedemo, ne u fazu ljubavi, već zajedničkog interesa", rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Beograd insistirati na postavljanju ćirilićnih tabli i manjinskim pravima u Vukovaru, Dačić je odgovorio da je to civilizacijsko dostignuće.

"Ako je to problem za modernu Hrvatsku ili modernu Srbiju onda mogu da kažem da smo zaostali u razvoju", naveo je on.

Dačić je rekao da se Hrvatska postavila prema Srbiji suprotno njenim nacionalnim interesima.

On kaže da Srbija ne dijeli stav sa SAD i nekim zemljama EU da Kosovo treba da uđe u UN i da nema namjeru da mijenja svoju politiku i radi na svoju štetu.

Dačić je ponovio stav Srbije da neće podržati kandidata Hrvatske, Makedonije ili Crne Gore za mjesto generalnog sekretara UN.

"Nemamo nameru da glasamo za nekoga ko će od prvog dana da uvodi Kosovo u Ujedinjene nacije. Kao što oni rade za sebe, moramo i mi da radimo za sebe. Nećemo da radimo protiv sopstvenih interesa", naglasio je Dačić.

On je dodao da će se Srbija u prvoj polovini ove godine odlučiti da li će istaći svog kandidata za mjesto generalnog sekretara UN ili će podržati nekoga od već kandidovanih.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: