Vučić pisao predsjedniku Kine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić pisao predsjedniku Kine

Izvor: RTRS | Datum:03.06.2020.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u pismu predsjedniku Kine Si Đinpingu da Srbija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbjednost Kine.

Vučić je ovo pismo poslao povodom zakona o nacionalnoj bezbjednosti za specijalni administrativni region Hongkong, koji je parlament Kine usvojio prošle sedmice, piše Politika.

- Kao nezavisna država, Srbija se suprotstavila miješanju u unutrašnje poslove suverene zemlje - napisao je Vučić.

Vučić je istakao da su Srbija i Kina posvećene poštivanju međunarodnog prava na globalnom nivou i da Srbija osuđuje pokušaje narušavanja ponovnog ujedinjenja Kine.

Predsjednik Srbije je izrazio želju da Kina i kineski narod dalje napreduju pod rukovodstvom kineskog predsjednika Sija Đinpinga.

Kineski parlament je prošle nedjelje gotovo jednoglasno usvojio zakon o nacionalnoj bezbjednosti za Hongkong kao odgovor na proteste protiv kineske vlasti, koji od prošle godine traju u toj nekadašnjoj britanskoj koloniji.

"Temeljni zakon" mini-ustav, na snazi u Hongkongu od 1997. godine kada ga je Velika Britanija vratila Kini, obavezuje vlasti Hongkonga da donesu zakon o nacionalnoj bezbjednosti.

Međutim inicijativa za to je 2003. godine izazvala velike demonstracije i prijedlog je ostavljen po strani. Peking je izgubio strpljenje i sada donio svoj zakon o tome.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: