Knežević: Partije koje šuruju sa Milom neće preći cenzus | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Knežević: Partije koje šuruju sa Milom neće preći cenzus

Izvor: Novosti | Datum:10.02.2016.
Partije koje čine Demokratski front neće odustati od uličnih protesta, jer smatraju da je to jedini način koji može donijeti promjene u Crnoj Gori, kazao je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Milan Knezevic 0124 Knežević: Partije koje šuruju sa Milom neće preći cenzusOn je ubijeđeni da će, kako kaže za „Novosti“, lažne opozicione partije, zbog „kolaboracije“ sa Milom Đukanovićem, takvu politiku „platiti“ na jesenjim izborima.

Bez obzira na to kakav bio ishod priče o rekonstrukciji Vlade Mila Đukanovića, DF je više nego uvjeren da jedino prelazna Vlada bez Đukanovića može da obezbijedi poštene izbore. Ovo šminkanje Vlade je vid manipulacije opozicijom i alibi za novu izbornu krađu koju Đukanović namjerava da napravi na jesen“, kaže Knežević.

On smatra da još nije sve izgubljeno.

Opozicione partije još imaju priliku da bojkotom parlamenta i protestima izvrše pritisak da se formira prelazna vlada u kojoj neće biti Đukanovića. Više je nego očigledno da on nema namjeru da se odrekne mehanizama izvršne vlasti i da, kroz nastavak mandata, pošalje jasnu poruku da je većina opozicije prihvatila njegov predlog“, rekao je Knežević.

Budući da su opozicione partije optužile Đukanovića za političku korupciju, a neke i jasno najavile bojkot parlamenta i mogućnost protesta ukoliko Đukanovićeva Vlada „preživi“, mislite li da je međunarodna zajednica izvršila pritisak da prihvate Đukanovićev predlog?

- Nije nam jasno zašto su, poslije takvih izjava i optužbi na račun Đukanovića, pristali da pregovaraju o ulasku u njegovu Vladu koja je opstala zahvaljujući političkoj korupciji, odnosno podršci Pozitivne. Mi nijesmo htjeli da učestvujemo na zasjedanju Skupštine o povjerenju Vladi, i jasno to saopštili javnosti. Na DF ne može uticati međunarodni faktor, bilo koja ambasada, niti nam bilo ko može davati instrukcije. Da li je sa kolegama iz opozicije neko razgovarao, pretpostavljam da jeste. I Ranko Krivokapić je potvrdio da je imao razgovor u američkoj ambasadi. Jasno je da postoji koordinisana akcija opozicionih partija, ali ona ide na ruku samo Đukanoviću, a nikako crnogorskom narodu i državi.

Mislite li da će partije koje će vjerovatno uzeti učešće u Vladi Mila Đukanovića kazniti birači na izborima

- Ukoliko dođe do tog dogovora, biće zanimljivo posmatrati kako će opozicija koja vrši vlast sa Đukanovićem, voditi predizborne kamapanje i ubjeđivati svoje glasače da se oni bore upravo protiv režima Đukanovića koji vlada već četvrt vijeka.

opozicija 1 Knežević: Partije koje šuruju sa Milom neće preći cenzus

Ubijeđen sam da, u tom slučaju, neće preći cenzus na izborima. Imali smo sličnu situaciju u Crnoj Gori prije 20 godina kada je formirana takozvana koncentraciona vlada, u kojoj su bili „opozicionari“ i niko od njih nije prošao cenzus.

Jeste li razgovarali sa Demokratama, budući da je i Bečić odbio predlog Đukanovića i ima isti stav po tom pitanju kao i DF – ne vjeruje Đukanoviću?

- Mi smo svim opozicionim partijama uputili poziv da zajedno organizujemo proteste. Neki su nam odgovorili nedefinisano, drugi su odbili. Mi ostajemo na našim pozicijama. 

Predstavnici DF-a boravili su sedmicu dana u Rusiji gdje su razgovarali sa tamošnjim zvaničnicima. Šta su vam rekli u Rusiji

- Sastali smo se sa predsjednikom ruske Dume Sergejom Nariškinom i imali veoma konstruktivan razgovor. Zaključili smo da su odnosi dvije države pogoršani zbog uvođenja crnogorskih sankcija Rusiji, i saopštili smo da će jedan od zadataka nove Vlade koja će poslije izbora biti formirana dominantno od članica DF-a, biti da se te sankcije ukinu. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su nam rekli da oni neće uvoditi kontrasankcije Crnoj Gori, jer bi to bilo loše za crnogorske građane koji su gotovo jednoglasno osudili odluku Đukanovićeve Vlade da se pridruži državama koje su Rusiji uvele sankcije.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: