Vlada Srbije najavila da direktori javnih preduzeća neće moći da budu partijski funkcioneri | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vlada Srbije najavila da direktori javnih preduzeća neće moći da budu partijski funkcioneri

Datum:11.02.2016.
Direktori javnih preduzeća u Srbiji više neće moći da budu partijski funkcioneri, a biraće se na javnom konkursu, predviđa prijedlog zakona o javnim preduzećima, koji je dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

499151_vlada-srbije02fonetfoto-nenad-djordjevic_fPrema zakonu, koji je predložila Vlada Srbije, direktori javnih preduzeća moraće da imaju završene najmanje četvorogodišnje fakultete, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godina iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju.

Direktori javnih preduzeća koje je osnovala država, ali i pokrajina i lokalna samouprava, biraće se na mandat od četiri godine i neće imati zamjenika, prenose beogradski mediji.

Predloženo je ukidanje izvršnog odbora javnog preduzeća, kao suvišnog kolektivnog organa, a direktor će birati izvršne direktore kojih će biti najviše sedam, pri čemu je uslov da su zaposleni u tom preduzeću.

Javni konkursi za izbor direktora javnih preduzaća moraće da budu okončani najkasnije za godinu dana od dana donošenja novog zakona.

Nadzorni odbor javnog preduzeća koje je osnovala država imaće pet članova, od kojih je jedan predsjednik, a imenuje ih Vlada Srbije na period od četiri godine. Jedan član odbora biće biran među zaposlenima, a jedan će biti nezavisan.

Javna preduzeća koje je osnovala pokrajina ili lokalna samouprava imaće tri člana, od kojih je jedan predsjednik i njih će na period od četiri godine birati nadležni organi pokrajine, odnosno lokalne samouprave.

Nezavisni članovi nadzornih odbora javnih preduzeća neće moći da budu članovi političkih stranaka.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: