Sastanci u Vašingtonu – kako se tumači izbacivanje tačke o priznanju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Sastanci u Vašingtonu – kako se tumači izbacivanje tačke o priznanju

Izvor: RTS | Datum:04.09.2020.

Tačka 10 u prvobitnom dokumentu koji je predstavljen predstavnicima Beograda i Prištine na pregovorima u Vašingtonu nije iznenađenje i očigledno je mogla da bude tumačena na različite načine, rekao je sociolog Vladimir Vuletić. Poručuje da bi bilo izuzetno važno ukoliko se postigne ekonomski sporazum uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trampa. Diplomata Zoran Milivojević ističe da je ekonomski momenat najbitniji, jer se stvara bolji politički ambijent.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je izuzetno važno, bez obzira kako se tumačila ta tačkka, što je nakon prve runde delegacija Beograda uputila jasnu poruku da neće biti nikakvog priznanja od strane Srbije.

"I to je, čini mi se, bila jasna poruka, ne samo javnosti u Srbiji, nego i organizatorima susreta", naveo je Vuletić.

Kako je rekao, ako se dogodi da se sastanu Vučić i Tramp, to će biti velika diplomatska pobeda Srbije jer bi to značilo da je postignut sporazum koji se tiče ekonomskih tema i koji je važan za privredu i region.

Vuletić navodi da će to Amerikancima biti sasvim dovoljno da izađu u javnost i da kažu da su uspeli da pomere razgovore sa mrtve tačke.

Sinoćnje prisustvo Ivanke Tramp pregovorima jasno govori koliko je Vašingtonu i predsedniku Trampu važno da imaju jednu vrstu pobede na diplomatskom planu, naveo je Vuletić.

Smatra da bi za Srbiju bilo izuzetno važno da se postigne ekonomski sporazum uz prisustvo predsednika SAD – važno u simboličkoj ravni, ali i kao garancija.

Podseća da je i ranije bilo važnih sporazuma, ali su posle izvesnog vremena blokirani i korišćeni za politički pritisak.

Prisustvo predsednika SAD bi, kaže, bilo svojevrsna garancija da bi takav sporazum mogao da zaživi i da se ne bi dovodio u pitanje svaki put kada to dnevnopolitički razlozi u Prištini zahtevaju.

Sastanak u Beloj kući
Vuletić je rekao da je i Trampu važno da na neki način uputi poruku da je Amerika i dalje važan igrač na svetskoj političkoj sceni i da može da utiče na zbivanja u najrazličitijim delovima sveta, ali i da pošalje poruku EU, pre svena Nemačkoj.

Ali ukoliko se desi da Tramp prisustvuje ekonomskom sporazumu i da on bude potpisan bez pominjanja međusobnog priznanja, to bi bila potpuna diplomatska pobeda Beograda, smatra Vuletić i dodaje da bi to bilo važno i za Prištinu.

Realan pristup američke administracije 

Diplomata Zoran Milivojević je rekao za RTS da je na sastanku poštovano sve ono što je dogovoreno i podsetio je da je panirano da će težište biti na ekonomskim pitanjima.


Kako je rekao, izbacivanje tačke koje je sugerisala zaključak o međusobnom priznanju je logična posledica i relan pristup američke administracije, jer je bilo jasno da nema šanse da Srbija prihvati bilo šta što se tiče statusnih pitanja.

Komentarišući izjave albanskih političara da će da razgovaraju samo o priznanju, Milivojević je naveo da je to za unutrašnje potrebe u Prištini i da se videlo i pred sastanak koliko tamo ne postoji saglasnost o tome.

Ističe da je bitno to što je uvažen stav Srbije i navodi da američka strana ima interes da sastanak uspe.

Objašnjava da su oni pokušali da postignu nekakav maksimum, ali da, kada je bilo jasno da to nije mogće, odustali su od toga na korektan način.

Milivjević je rekao da je postizanje sporazuma u interesu SAD iz više razloga i da ima određenih odmeravanja u odnosu na Evropu i druge svetske sile.

Beloj kući treba uspeh 

Takođe, ocenjuje da je sve što radi Bela kuća u kontekstu predizborne kampanje i da im je potreban uspeh na spoljnopolitičkom planu.

Kako je rekao, SAD bi, ako se sporazum postigne, zadržale poziciju na ovim prostorima u jednom od pitanja koje je najvažnije za normalizaciju, a to je ekonomija.

Prisustvo predsednika Trampa, kaže Milivojević, znači da su oni ocenili da to može imati efekta u kampanji i da se može verifikovati kao određena vrsta uspeha.

Navodi da je ekonomski momenat najbitniji jer se stvara i najpovoljniji politički ambijent i relaksiraju se odnosi, a otklanja se i mogućnost da Priština jednostranim potezima utiče na normalizaciju odnosa.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: