Bečić predložen za predsjednika Skupštine, Krivokapić za mandatara | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Bečić predložen za predsjednika Skupštine, Krivokapić za mandatara

Izvor: SRNA | Datum:23.09.2020.

Demokratski front predložio je danas na konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore da lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, a nosilac liste Koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić mandatar buduće vlade.

 

Poslanik Demokratskog fronta /DF/ Milan Knežević rekao je da ih ne interesuju fotelje, nego samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda.

On je građanima čestitao slobodu izvojevanu pod "barjacima hrabrosti i nepokolebivosti". "Tu slobodu niko neće ugroziti niti će je dovesti u pitanje, niti će se želje hiljada i hiljada građana koji su glasali promjene, za budućnost Crne Gore naći kao gubitnici", poručio je Knežević.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović potvrdio je da će podržati Bečića za predsjednika Skupštine, a Krivokapića za mandatara.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je prihvatio prijedloge da predsjednik Skupštine bude on, a mandatar Krivokapić, te potvrdio da će njegovih deset poslanika glasati i tako obaviti sve najavljene procedure.

Dio poslanika DF-a nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sjednice 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Na konstitutivnoj sjednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, "Crno na bijelo" četiri, Albanska koalicija - Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, Albanska lista jedan, i koalicija "Mir je naša nacija" deset mandata.

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35", saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.


Predsjedavajući Lekić rekao je da nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog prije.

"Ono što je negativno zahtijeva radikalan diskontinuitet. Neće biti revanšizma ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se gradi zemlja kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova Skupština biti mjesto pluralizma, legitimnog, konFrontacija ideja, ali i mjesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovdje postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije", rekao je Lekić.

Konstatovane su ostavke koje su podnijeti iz Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije "Mir je naša nacija".

Na sjednici osim poslanika prisustvuje i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Nije prisutan predsjednik države Milo Đukanović.

U Skupštini Crne Gore je data pauza, nakon koje treba da se bira predsjednik parlamenta.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: