NIKOLIĆ: Rusima je dovoljno kad kažemo da nećemo u NATO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

NIKOLIĆ: Rusima je dovoljno kad kažemo da nećemo u NATO

Izvor: rs.sputniknews.com | Foto: rs.sputniknews.com | Datum:08.03.2016.

Da je sporazum o davanju diplomatskog imuniteta Ruskom humanitarnom centru u Nišu toliko važna tema za Moskvu, mi bismo to rešili onda kad smo pravili ugovor o razminiranju terena, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pred odlazak u Moskvu, gde će primiti nagradu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Foto: rs.sputniknews.com„Ovaj sporazum koji je sada sa NATO ratifikovan u skupštini, potpisao je pre mislim tri godine ministar odbrane. Ljudi nisu ni znali da je potpisan taj sporazum i sad kad je došlo do ratifikacije u skupštini, podigla se buka kao da to znači da mi ulazimo u NATO. Ako tako gledaju, onda smo ušli u Alijansu pre tri godine. Nećemo ući u NATO“, ističe predsednik Nikolić, koji će se u Moskvi sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim patrijarhom Kirilom.

Nikolić smatra da ratifikacija sporazuma sa NATO-om nije poremetila balans između Istoka i Zapada jer tog balansa nikad nije ni bilo.

„Uvek je NATO imao više mogućnosti da sa administracijom u Srbiji ostvari nešto. Ruska Federacija nije ni insistirala na tome, svojevremeno sam lično insistirao da pošaljemo delegaciju na Skupštinu ODKB. Rusi to nisu tražili, iako smo već tada imali delegaciju na Skupštini NATO-a. Mislim da je Rusima dovoljno kad kažemo da nećemo da uđemo u NATO i da Rusija, kao ozbiljna zemlja, uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO. Rusija zna da građani Srbije ne žele da Srbija bude u NATO i da nije opasno ako se baš o svemu ne dogovorimo. Ona to nikada ne potencira“.

Komentarišući neke novinske tekstove o tome da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu, predsednik Srbije kaže:

„Ne vrši. U nekoliko novina sam pročitao naslov da Nikolić i Dačić rade iza leđa Vučiću da se potpiše sporazum u Nišu. Niko ovde nikome ne radi iza leđa, uostalom nema ni razloga. Svako ima svoja ustavna ovlašćenja, svoja ograničenja. Predsednik Vlade vodi spoljnu politiku u ime Vlade, i to piše u Ustavu. Ja ne mogu da potpišem sporazum za koji me Vlada nije ovlastila, dok oni mogu da potpišu sporazum ne pitajući me za ovlašćenje. Dakle nikada, ni u jednoj državi nisam dogovarao ili potpisao sporazum za koji nije znala Vlada Republike Srbije pa tako neću ni u Rusiji. U odnosima sa Rusijom ja nemam nikakvih tajni ni pred kim — zna se koliko volim Rusiju i zna se koliko ja lično želim da budemo u EU“.

Predsednik Srbije je, govoreći o odnosima sa Rusijom, kao jednu od najvažnijih tema istakao ekonomske odnose dveju zemalja.

On je istakao da nama evropske antiruske sankcije nisu otvorile vrata ruskog tržišta, jer smo ono što proizvedemo uvek mogli da prodamo Rusiji, ali su nam potrebne investicije.

„Ja sam o tome razgovarao sa Rusima. Da li vam treba hrane? Pa vi morate da investirate u našeg seljaka da može da proizvede hranu. Mi nemamo odakle. Želite li da i dalje kamionom idete po selima i uzimate po dve-tri svinje, ili tri tone šljiva koje proizvedu, ili ćete to da napravite sistemski, da sklopite dugoročne ugovore sa seljacima, da se zna po kojoj ceni im isplaćujete ili po kojoj ceni vam vraćaju ono što ste uložili… Dakle, sa Rusijom treba da se prave dugoročni aranžmani. Rusija da bude investitor, mi da proizvodimo i da vratimo sve dugove. Da ugovori budu dugoročni, i da Rusija zna da će, ako joj treba 100.000 tona — dobiti 100.000 tona“, objašnjava predsednik Nikolić.

Posebna prednost za Srbiju je, smatra on, to što je Srbija ostala ruralna zemlja, što se poljoprivrede tiče.

„Mi još nismo, niko nas još nije toliko pritisnuo da uđemo u proizvodnju GMO… Sve što proizvedemo mogli bismo da prodamo na ruskom tržištu, i to znaju seljaci, ne samo u Šumadiji već širom Srbije“, napominje Nikolić.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: