Vučić danas u zvaničnoj posjeti Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučić danas u zvaničnoj posjeti Mostaru

Izvor: N1/BN | Datum:12.04.2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas, razgovorom sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, posjetu Mostaru povodom povodom otvaranja 19. Međunarodnog sajma privrede „Mostar 2016“.

„Imali smo dobar razgovor, o saradnji Srbije i BiH, o regionalnim odnosima, o položaju srpskog naroda. Za Republiku Srbiju BiH je jedna od najznačajnijih trgovinskih partnera. BiH je četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija poslije Italije i Njemačke. Regionalna stabilnost je od ključnog značaja. Mnogo truda i napora ćemo uložiti da očuvamo mir i stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu“.

„Sve zemlje, BiH, Srbija i Hrvatska, imaju zadatak i obavezu da naprave stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Mnogo bolje je da imamo iskrene i otvorene odnose, da o njima govorimo i rješavamo ih, nego da probleme stavljamo pod tepih. Tako u se ponašati, bit ću potpuno otvoren i iskren“, kazao je Vučić nakon sastanka sa Ivanićem.

Nakon što je Vučić odgovorio na novinarska pitanja, iskoristio je priliku da ‘podsjeti’ Ivanića o čemu su razgovarali na jutrošnjem sastanku. Član Predsjedništva BiH je potvrdio navedene teme te kazao:

„Odnosi Srbije i BiH nikada nisu bili u problemima, jer u ime BiH mogu govoriti samo tri člana Predsjedništva BiH zajedno. Bakir Izetbegović je imao vlastite stavove, koji nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima korektnog i dobrog prijatelja i tako će se nastaviti.

Komentirajući odluku Hrvatske da blokira put Srbije u EU, Vučić je kazao da je „to stvar Hrvatske i da oni o tome odlučuju“.

„Mi ćemo se ponašati u skladu sa evropskim pravilima, evropskom praksom i dobrim komšijskim običajima“, kazao je Vučić.

Kako je kazao Vučić, raduje ga najava predsjednice Hrvatske o smirivanju tenzija između zemalja regiona. Naime, Kolinda Grbar Kitarović je sinoć u izjavi za N1 kazala da očekuje da će se danas susresti sa Vučićem.

„Trebamo smiriti i spustiti tenzije jer budućnost jugoistočne Evrope mora biti budućnost mira i blagostanja za sve“, kazala je Grabar – Kitarović za N1.

Vučića je danas, u svom kabinetu u Mostaru, primio i hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

„Imali smo otvorene i dobre razgovore o odnosima Srbije i BiH i odnosima u regionu, ali i odnosima srpskog i hrvatskog naroda. Obojica smo izrazili želju da će Srbi i Hrvati u BiH, ali između Srbije i Hrvatske, umjeti da urede te odnose za dobrobit budućih generacija“, rekao je Vučić.

Čović je kazao da su teme razgovora bile problemi Srbije i BiH, te kako unaprijediti neke stvari, ali i kako unaprijediti saradnju srpskog i hrvatskog naroda.

„Ne vidim niti jedan razlog da svi naši susjedi ne grade dobar odnos jer bez njega nema stabilnosti u BiH. Meni je cilj apsolutna stabilnost i da ova domovina profunkcionira“, izjavio je Čović.

Zatim će se premijer sastati sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru, kao i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, te obići Sabornu crkvu Svete Trojice.

Vučić će potom prisustvovati svečanosti otvaranja Međunarodnog privrednog sajma, koji se u Mostaru održava po 19. put, i koji će trajati do 16. aprila.

Na svečacnosti, kako je najavljeno, se očekuje obraćanje direktorke Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, predsedavfajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i zamenika premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera sajma Numana Kurtulmuša.

Po otvaranju i obilasku Sajma Vučić će razgovarati sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, čime završava jednodvenu posetu Mostaru.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: