Izborna tišina u Hrvatskoj | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Izborna tišina u Hrvatskoj

Izvor: RTRS | Datum:15.05.2021.

U Hrvatskoj je počela izborna tišina pred sutrašnje lokalne izbore.
 

Državna izborna komisija pozvala je sve učesnike i medije da poštuju izbornu tišinu ili će u protivnom biti sankcionisani.

Za kršenje izborne tišine predviđene su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna za pojedinca do pola miliona kuna za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnje od 10.000 do 30.000 kuna.

Birači sutra biraju kandidate za predsjednika opština i gradskog vijeća, županijske skupštine, načelnike opština, gradonačelnike i župane, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje nego prije četiri godine.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inostranstvu, prenose hrvatski mediji.

Na dan lokalnih izbora, državljani Hrvatske s pravom glasa moći će da uđu u zemlju, bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzeti iz odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice, te neće morati da imaju potvrde o testiranju na virus korona ili potvrde da su vakcinisani.

Međutim, neće smjeti da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova, a u suprotnom će nad njima biti primijenjene epidemiološke mjere.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: