Luka Petrović: Zajedno sa Evropom u nove projekte | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Luka Petrović: Zajedno sa Evropom u nove projekte

Izvor: Herceg RTV | Datum:03.06.2021.

Direktor Elektroprivrede RS gospodin Luka Petrović na drugom Samitu energetike SET 2021, u razgovoru na Panelu broj 2 podržao je ovaj događaj sa željom da ovo postane tradicionalni energetski događaj koji okuplja najeminentnije stručnjake i najodgovornije ljude iz energetskog sektora u regionu. Više nemamo vremena za gubljenje, već je vrijeme da koristeći iskustvo i znanje ozbiljno pristupimo procesima energetske tranzicije, a kako kaže Petrović, pred nama je veliki posao, ako želimo da budemo dio Evrope.


„Slijedi nam težak period, slijedi proces dekarbonizacije u budućnosti, a mi ne možemo izvršiti dekarbonizaciju, a da nismo napravili alternativne izvore električne energije. Trebamo dobro razmisliti da li da se zadužimo do kraja, da napravimo instalisane kapacitete, a onda da nismo u mogućnosti da preguramo ovu tranziciju. Mislim da je to jedno složeno pitanje, gdje ćemo sigurno morati imati kosultante koji će moći definisati naš put ka dekarbonizaciji. Više je vidljivo golim okom da je to Evropa uradila.“, izjavio je Petrović.


„Mi ako ne budemo napravili obnovljive izvore , a budemo uvodili naknadu, mi ćemo biti u teškim problemima. Mi nemamo alternative na ovom putu, mi ćemo biti u sve većim problemima, najavljene su i nove sankcije za one zemlje koje ne obračunavaju CO2, znači ako ne budemo to usvojili, onda ovdje cijene neće biti kao u Evropi, biće duplo skuplja nego u Evropi. Ako ne budemo razvijali obnovljive izvore, čija je cijena danas duplo niža nego prije 10 godina, onda smo pasivni. A ako budemo pasivni, onda ćemo bankrotirati“, rekao je Petrović.

On ističe da nam je potrebna pomoć Evropske komisije, Energetske zajednice, da vidimo kako da delegiramo projekte iz obnovljivih izvora i da iskoristimo sredstva. Mi, kako kaže, nismo u fazi razvijene privrede kao što je to Evropa, ali on smatra da ta tranzicija mora biti obostrana,i  da nam Evropa putem energetske tranzicione komisije i fondova pomogne, a mi istovremeno da uvodimo namete i da tako istiskujemo termoelektričnu energiju u nekom periodu u kom smo potpisali, odnosno do 2050. godine.


Kada je riječ o restrukturiranju Petrović kaže da je Elektroprivreda RS u tom segmentu u prednosti u regionu tj. prema mišljenju stručnjaka mi smo izuzetno brzo proveli fazu restrukturiranja, radimo užurbano, oformili smo više timova i smatra da je ovaj proces odvajanja distribucije od snabdijevanja bio je veoma naporan posao i prvi računi koji su ispostavljeni za april mjesec, a u narednom periodu treba da osmislimo pojam energetski zaštićenog kupca koji će građanima koji su slabije kupovne moći obezbijediti neke povlastice.

„Nisam siguran da li će to značiti popust, ali povlastice sigurno hoće, dok će svi kupci koji ne budu u oblasti energetski zaštićenog kupca doživjeti povećanje cijena i to je sasvim prirodno.“


„Takođe ono na čemu ćemo još raditi jeste zakon o obnovljivim izvorima energije koji je veoma važan za nas jer će omogućiti instalaciju koju je Srbija već uradila odnosno stavljanje prezjumera u funkciju. I to je za nas perspektiva da građani imaju mogućnosti postavljanja solarnih panela na svojim krovovima zgrada ili kuća o koji će biti skinuti sa jeftine energije a da im mi omogućimo alternativni vid napajanja. To je naš izlaz iz ovako teške situacije i mi vjerujemo da će u narednih 7-8 godina u Republici Srpskoj biti stavljen na prezjumere jer je to izlaz da se cijena električne energijem ne povećava jer ćemo time ublažiti povećanje cijena električne energije kao što je sada u Evropi“ zaključio je Luka Petrović.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: