Patrijarh Irinej pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Patrijarh Irinej pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji

Izvor: Tanjug | Foto: Tanjug | Datum:16.05.2016.
Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate.

Patrijarh Irinej - Foto: TANJUG Patrijarh IrinejFoto: TANJUG

Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, rekao “da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše“.

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Irinej je apelovao na srpski narod koji je opstao na Kosovu i Metohiji da ostane i dalje tamo gdje su mu živjeli preci i tamo gdje su mu groblja predaka.

“Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gdje su im daleki i daljnji preci živjeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja“, poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

"Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama", rekao je Irinej.

Liturgiju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova i Metohije, a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kososvke policije. U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zaseijdanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: