Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Manastiru Dečani potvrđeno vlasništvo nad zemljom

Izvor: RTS | Foto: RTS | Datum:21.05.2016.

Kosovski ustavni sud zaključio je dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je 16 godina bila pod sudskim sporom, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

U odluci objavljenoj na službenom sajtu, kosovski ustavni sud nije prihvatio prošlogodišnju odluku apelacionog vijeća specijalne komore kosovskog vrhovnog suda da se predmet ponovo vrati osnovnom sudu u Dečanima.

Manastir Dečani

Takođe, ustavni sud je utvrdio da je prethodna odluka vrhovnog suda od 27. decembra 2012. godine, kojom je potvrđeno vlasničko pravo manastira na zemlju u sporu pravosnažno presuđena radnja.

Eparhija raško-prizrenska SPC izražava zadovoljstvo zbog okončanog sudskog spora i odluke ove najviše pravne ustanove, donijete na osnovu konkretnih činjenica, navodi se u saopštenju.

Iako je sudski proces potrajao više godina, Ustavni sud je pokazao kompetenciju i spremnost da donese nepristrasnu odluku, kojom je trajno zaštićeno imovinsko pravo manastira nad pomenutom zemljom.

Ova odluka je od izuzetnog značaja za održivost manastira Visoki Dečani, koji je na listi Svjetske kulturne baštine Uneska, kao i za budućnost njegovog monaškog bratstva.

Istovremeno, ovo predstavlja značajno ohrabrenje da je i u današnjim uslovima na Kosovu i Metohiji moguće zaštititi svoja prava i sačuvati svoje vitalne interese, zaključuje se u saopštenju.

Međutim, predsjednik Opštine Dečani Rasim Seljmanaj rekao je da je odluka kosovskog ustavnog suda sramna, da predstavlja izdaju interesa Albanaca i da će se susprotstaviti njenom sprovođenju.

"To je sramota i izdaja ustavnog suda, protiv nacionalnih interesa naroda! To je političko uplitanje i kršenje zakona i pravde! Sramota! Odluku u opštini kojom ja upravljam, nećemo prihvatiti i sprovesti", rekao je Seljmanaj medijima na albanskom.

Seljmanaj tvrdi da manastir ne može da postane vlasnik imanja, najavljujući proteste.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: