Izetbegović razbija BiH: Dogovorio sam s Plenkovićem da zaustavimo projekat ”Gornji horizonti” | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Izetbegović razbija BiH: Dogovorio sam s Plenkovićem da zaustavimo projekat ”Gornji horizonti”

Datum:11.01.2022.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da je sa premijerom Hravstke Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da pokušaju zautaviti projekat ”Gornji horizonti”.

”Saglasili smo se u vezi sa korištenjem voda za HE ”Dabar”, odosno Gornje horizonte gdje se preusmjerava nevjerovatnih pet ili šest miliardi kubnih vode godišnje iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice što bi u napravilo putinju u ovom tom dijelu Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

On je kazao da postoji konvencija koja odnosi na zaštitu okoline koja ne dozvoljava da se bez dogovora u BiH i bez dogovara a susjednim zemljama grade objekti poput HE ”Dabar” i preusmjeravaju vode.

”Radi se o pet šest milijardi kubnih vode godišnje i to bi u potpunosti izmjenilo ekološki sistem u Hercegovini. Tu imamo Hrvatsku uz sebe, da e to ne uradi. Oni bi banalno preuspmjerili vode u Dubrovačku rijeku, tamo bi e sručile te koičine čite, pitke vode koja ada koz Popovo polje do Opuzena nahrani i biljke i sav život koji zavii od vode, močvare, ptice, ljude. Možemo zautaviti taj projekat”, kazao je Izetbegović odgovarajući na piatnje novinara zašto bi zaustavljali projekat Gornji horizonti.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Ilija Tamindžija reagovao je juče na navode iz Hrvatske proziv pojekta Gornji horizonti. On je naveo da svaki uspjeh Republike Srpske nekoga “nažulja”, pa tako i izgradnja hidroelektrane /HE/ “Dabar” i aerodroma u Trebinju.

Tamindžija je naveo da je riječ o provokacijama i neosnovanim optužbama, te da je projekat HE ”Dabar” upravo zbog ekologije, tapkao u mjestu tri godine, ali da na kraju ni Sud BiH nije mogao da nađe zamjerku i neregularnost kada je riječ o ekološkoj dozvoli.

Zadnji dan 2021. potpisan je ugovor o izgradnji i finansiranju Hidroelektrane ”Dabar”.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: