Podrška teritorijalnom integritetu Srbije i nastavak ekonomske saradnje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Podrška teritorijalnom integritetu Srbije i nastavak ekonomske saradnje

Izvor: RTRS | Datum:05.02.2022.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom da između Beograda i Pekinga nema nijedno otvoreno pitanje, da je iskreno prijateljstvo osnova za jačanje dalje ekonomske saradnje, te da je Si insistirao na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.


 

- Razgovarali smo o svim međusobnim pitanjima, pa tako i o vojno-tehničkoj saradnji. Si je rekao da želi ubrzanje saradnje, kao i da je kovid 19 jedini razlog što još nije posjetio Srbiju i da se raduje i nada skorijoj posjeti - rekao je Vučić za RTS nakon sastanka.

On je naveo da nije imao nikakvu dilemu da li da dođe u Kinu na otvaranje Zimskih olimpijskih igara i zahvalio kineskom predsjedniku za gostoprimstvo, uz čestitku za organizaciju veličanstvene ceremonije otvaranja ZOI.

Vučić je ukazao da je kineski predsjednik Si 2014. godine prepoznao značaj obnove "Željezare" Smederevo za srpsku privredu i da mu je zahvalan za tu i sve druge investicije i učešće kineskih kompanija u kapitalnim infrastrukturnim projektima.

On je naveo da je Si naložio kineskom Ministarstvu za trgovinu da sa Vladom Srbije nastavi i brzo okonča razgovore o ugovoru o slobodnoj trgovini.

- Kada napravite ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom onda zaista za strane investitore i Zapad postaje najunosnije da investiraju u Srbiju, jer će imati najšire tržište na svijetu. To je velika stvar za Srbiju - rekao je Vučić i izrazio nadu da će ti pregovori moći da se završe još ove godine.

On je naveo da je na sastanku bilo riječi o uspostavljanju avio-linija Beograd-Peking i Beograd-Šangaj, te najavio da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz proširenje investicije u Kragujevcu.

- Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste nevjerovatnom brzinom. Vjerujem da će u politici "Pojas i put" koju Kina zagovara biti još investicija, pogotovo tamo gdje su dobrodošli i gdje nema političkih prepreka - rekao je Vučić.

Današnji sastanak bio je sedmi međusobni sastanak dvojice predsjednika, a Vučić je prvi zvaničnik koji se, poslije predsjednika Rusije Vladimira Putina, danas sastao sa kineskim predsjednikom.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: