Milanović demantovao da je podignut stepen pripravnosti vojske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Milanović demantovao da je podignut stepen pripravnosti vojske

Izvor: RTRS | Datum:01.03.2022.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantovao je danas da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini.


 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je rekao da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini, a Milanović kaže da to nije tačno.

U saopštenju kabineta Milanovića napominje se da sadašnje stanje bezbjednosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga Hrvatske.

- Niti je Vlada Hrvatske predložila, niti je predsjednik naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske - navodi se u saopštenju i napominje da, prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga naređuje predsjednik, na prijedlog Vlade Hrvatske, prenosi Indeks.

U saopštenju se dodaje da je Milanović u stalnom kontaktu sa vojnim vrhom Oružanih snaga Hrvatske i čelnicima bezbjednosno obavještajnih agencija.

Ističe se i da prema Zakonu o odbrani stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacione, bezbjednosne i druge i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, građana i imovine.

Plenković je juče poslije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ rekao da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na globalne okolnosti.

- S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dode do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja - rekao je Plenković.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: