Srbija od četvrtka stopira izvoz brašna, kukuruza, ulja i pšenice | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Srbija od četvrtka stopira izvoz brašna, kukuruza, ulja i pšenice

Izvor: RTRS | Datum:09.03.2022.

Srbija od četvrtka stopira izvoz brašna, kukuruza, ulja i pšenice, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.


 

Vučić je u emisiji "Fokus" na televiziji B92 govorio je o aktuelnim dešavanjima u svijetu i Srbiji, o mjerama oko nafte, benzina, pšenice, brašna ...

- U Evropi ljude više brine kukuruz, Ameriku pšenica. I čeka se odluka Putina i vlade šta to Rusija neće da izvozi. Cijene idu u nebo. Imamo prednost u pšenici i kukuruzu. Od četvrtka neće više biti izvoza i pšenice i brašna, kukuruza takođe, ulja takođe, jer je skočio izvoz 109 posto - rekao je Vučić.

Dodao je da čeka da li će te dvije žitarice Rusija zabraniti za izvoz.

- Jedino gdje imamo prednost su pšenica i kukuruz - rekao je on i naglasio da će Srbija imati dovoljno za sebe i region.

Dogovorene odluke u vezi cijene naftnih derivata

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će država donijeti odluke koje bi osigurala snabdjevenost gorivom bez većeg skoka cijene.

Vučić je na pitanje da li može da se očekuje dogovor Rusije i Ukrajine, kazao da bi volio da dođe do njega, da se tome nada, ali da u to ne vjeruje.

- Ne mogu da istupam kao politički analitičar, jer svaku moju riječ u različtim državama svijeta tumačiće kao da je moj zaključak, a ne analiza onoga što se zbiva. Ono što očekujem nesumnjivo je nastavak ruske ofanzive, snažnije u narendim danima. Nažalost volio bih da mogu da kažem da će uslijediti smirivanje tenzija i situacije - objasnio je on.

Vučić je kazao da je važno sada da se analizira šta će biti sutra.

S tim u vezi kazao je da je u posljednjih 24 sata došlo do strašnih poremećaja koji će ostaviti velike posljedice i na Srbiju.

- Američki predsjednik Džozef Bajden donio je odluku da zabrani uvoz ruskog gasa, nafte i uglja. Amerika sa tim može da se izbori, posebno što su krenuli u razgovore sa Venecuelom, pa će i sa Iranom. Inače oni koriste svega 3 do 4 odsto ruske nafte. Ali i Velika Britanija je donijela odluku o zabrani uvoza ruske nafte, nije za gas i ugalj, ali se oni time snabdijevaju iz Norveške. Ono što očekujemo, a tiče se nas, je odluka EU - naglasio je on.

Podsjetio je da 40 odsto potreba EU pokriva sa gasom iz Rusije, a naftom 30 procenata.

- Ne možete to lako da nadoknadite ma koliko dobijali tečnog gasa iz SAD ili ako bi Katar povećao izvoz. Već su Bugarski i mađarski premijeri rekli da ne mogu da pristanu na zabranu uvoza energenata iz Rusije. Ako odluka bude da zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije, onda smo i mi u problemu, jer nemamo kuda da ih dobijemo - ukazao je on.

Imamo najnižu cijenu struje, za sad bez povećanja

Srbija ima najnižu cijenu struje i u ovom trenutku neće biti njenog povećanja, ali je nemoguće da imamo ubjedljivo najnižu cijenu od zemalja u regionu - izjavio je Vučić.

- Ne mogu da se ponašam kao da sam u kampanji, ne mogu da lažem narod. Neće biti poskupljenja u ovom trenutku, ali je nemoguće da imamo ubjedljivo nižu cijenu od Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore... - rekao je Vučić.

Podsjetio je da tokom zime, osim Ivanjice i čačanskih sela, koja su bez struje ostala zbog velike havarije, i to samo jedan dan, nije bilo dana da nije bilo struje u domaćinstvima.

- Sve vrijeme ima struje, imamo najnižu cijenu, a ona nam ulazi u cijene svih proizvoda. Struju držimo da bude najniža - rekao je Vučić.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: