Makronu drugi mandat, Le Penova priznala poraz | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Makronu drugi mandat, Le Penova priznala poraz

Izvor: RTRS | Datum:25.04.2022.

Emanuel Makron postao je prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat za redom na izborima u posljednjih 20 godina, otkako je Žak Širak pobijedio oca Marin Le Pen, Žan-Marija, i osvojio drugi predsjednički mandat 2002. godine.
 
Prema izlaznim anketama, Makron je osvojio 58,8 odsto glasova, dok je liderka Nacionalnog saveza Marin le Pen osvojila 41,2 odsto.

Kada je Makron izabran za šefa države 2017. godine postao je najmlađi predsjednik Republike u istoriji Francuske sa samo 39 godina, kada mu je takođe protivkandidat bila Le Penova.

Makron je vodio zemlju tokom pet turbulentnih godina kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu.

Marin Le Pen priznala poraz: Nastaviću da se borim za Francuze

Kandidatkinja desnice priznala je večeras izborni poraz i rekla da će nastaviti borbu i da je izazov za njenu stranku da se fokusira na parlamentarne izbore u junu.

- Više nego ikad nastaviću svoj rad za Francuze - rekla je Le Penova u govoru poslije izbora.

Pristalice Makrona slave njegov reizbor

U podnožju Ajfelove kule, pristalice Makrona slave njegov reizbor, nakon što su prve projekcije pokazale da je pobijedio na izborima sa priličnom razlikom.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel, pozdravili su večeras reizbor Makrona.

Uz čestitke, Fon der Lajen je na Tviteru napisala da se raduje nastavku "odlične saradnje".


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: