Hrvatska zabranila ulazak srpskoj poslaničkoj grupi Zavetnika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Hrvatska zabranila ulazak srpskoj poslaničkoj grupi Zavetnika

Izvor: RTRS | Datum:06.06.2022.

Poslaničkoj grupi Srpske stranke Zavetnici u Skupštini Srbije danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, bez ikakvog obrazloženja, potvrdila je Srni predsjednica stranke Milica Đurđević.


 
Milica Đurđević Stamenkovski                                                                             Foto: RTRS


Đurđevićeva je pojasnila da su poslanici Srpske stranke Zavetnici, među kojima su bile i četiri žene, jutros na prelazu Batrovci ušli u Hrvatsku i otišli u Jasenovac, gdje su bili na liturgiji u manastiru, a potom posjetili spomen-obilježje i Muzej posvećen žrtvama genocida u NDH, odakle su otišli u Donju Gradinu da se i tamo poklone žrtvama.

Nakon što su iz Donje Gradine krenuli za Hrvatsku da bi se u Pakracu sastali sa vladikom Jovanom, Đorđevićeva je rekla da je Granična policija Hrvatske izdvojila kolonu od njihova četiri automobila i poslije nekoliko časova zadržavanja i pretresa prenijela da im je do daljeg zabranjen ulazak u Hrvatsku.

- Dobili smo rješenje o zabrani bez ikakvog pojašnjenja - rekla je Đurđevićeva i dodala da je na pitanje zašto im uskraćeno gostoprimistvo Granična policija saopštila da ne može odgovoriti već, ako žele da se žale, to mogu učiniti preko Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Đurđevićeva je istakla da su u Jasenovac došli smo kao ljudi i hrišćani, kao poštovaoci svih žrtvava koje su stradale i logoru, da nisu isticali nikakva obilježja već su odali poštu.

- Očigledno da je poštovanje Jasenovca kao stratiša i sjećanje na stratiše zabranjeno u Hrvatskoj, koja je članica EU. Nismo otišli na kninsku tvrđevu da poručimo da Republika Srpska Krajina u nama živi niti smo otišli da provociramo građane Hrvatske, niti da rušimo njen ustavni poredak - rekla je Đurđevićeva.

Ona smatra da ova zabrana najbolje svjedoči koliki je značaj Jasenovca, da se o njemu svjedočimo i da svaki pokušaj da se to pitanje apostrofira u javnosti obično se završava zabranama.

- Mi smo našu misiju obavili, poklonili smo se žrtvama, Jasenovac nosimo u srcu, o Jasenovcu ćemo govoriti - rekla je ona.

Đurđevićeva je najavila da će ovaj saziv Skupštine Srbije usvojiti rezoluciju o osudi genocida u Jasenovcu, a za to su danas dodatno motivisani, i apelovaćemo da tom prijedlogu podršku daju kolege iz drugih političkih stranaka.

- Ako mi ne budemo glasno, jasno, istinito i verodostojno govorili o onome šta se događalo na ovim prostorima, oni će prekrajati istoriju, činjenice, činiti sve da se zaboravi i zatre istina o humkama i kostima rasutim u Jasenovcu i Donjoj Gradini - rekla je Đurđevićeva.

Ona je najavila da će, budući da im je kao građanima Srbije i narodnim poslanicima uskraćeno sloboda kretanja na teritoriji države koja je članica EU, zatražiti detaljno objašnjenje.

- Čim dođemo u Srbiju obratićemo se zvaničnim institucijama naše zemlje i insistirati da od institucija Hrvatske zatraže odgovor zašto se ovo desilo. Ne zato što je posrijedi zabrana nama kao pojedincima, već što sutra može da se dogodi bilo kome ko dolazi u Jasenovac i želi da govori o njemu - zaključila je Đurđevićeva.

Ona je napomenula da ih je od ulaska u Hrvatsku pratilo nekoliko automobila u kojima su bila lica u civilu, koja su sve vrijeme bila i dok su boravili u Jasenovcu, potom su ih pratili i do granice sa BiH, a tu su ih sačekali i kada su krenuli da se vrate.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: