Šta BiH može očekivati od novog američkog predsjednika? | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Šta BiH može očekivati od novog američkog predsjednika?

Izvor: Nezavisne | Foto: Nezavisne | Datum:09.11.2016.

Pobjeda Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima neće dovesti do bilo kakvog zaokreta vanjske politike ove najveće globalne sile prema zapadnom Balkanu.

Šta BiH može očekivati od novog američkog predsjednika?

Ovo je, u najkraćem, prva reakcija političkih analitičara iz regije na vijest o Trampovoj pobjedi iako, istina, niko od njih ne može da predvidi prve naredne korake novog američkog predsjednika „zbog njegove nepredvidivosti“.

„Mislim da uopšte neće doći do bilo kakvih promjena u spoljnoj politici, a pogotovo ne prema Balkanu. Indikator promjene može biti tek narednih godina u odnosu na preraspodjelu interesnih zona“, kaže Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda.

Ipak, kako kaže, nakon Trampove pobjede može se očekivati jačanje uticaja Amerike, a stagniranje uticaja Njemačke na zapadnom Balkanu.

Mile Lasić, univerzitetski profesor i analitičar iz Mostara, ističe kako je Trampov izbor posljedica „geopolitičkih igara američke administracije od Magreba do Afganistana, u kojima se nisu osjetile razlike između republikanaca i demokrata“.

„A kakva će biti politika budućeg predsjednika ne može se ništa suvislo reći. Ovo je priča o legitimizaciji prostote i u Americi i u cijelom svijetu“, kaže Lasić.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, kaže da ni najbolji analitičari ne mogu predvidjeti kako će se situacija dalje odvijati, nakon što Tramp uđe u Bijelu kuću.

„Vjerovatno to ne zna ni sam Tramp, čiji je izbor posljedica dubokih rasnih i klasnih podjela unutar Amerike. No, i Brexit, a i izbor Trampa, šalju poruku svima nama da se posvetimo više sebi i da na jedan bolji način pokušamo da osmislimo svoju budućnost“, zaključuje Latal.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: