CEMI: PREDSTAVNIK DPS-A NA CETINJU SNIMAO BIRAČKO MJESTO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

CEMI: PREDSTAVNIK DPS-A NA CETINJU SNIMAO BIRAČKO MJESTO

Izvor: RTNK | Datum:19.03.2023.

Građani i dalje prijavljuju vršenje pritiska putem telefonskih poziva.

Ponavljaju se prijave građana koje se odnose na vršenje pritiska (putem telefonskih poziva) na birače da izađu na glasanje i glasaju određene kandidate, saopšteno je iz CeMI-ja.

20:22 CeMI je saopštio da je na Cetinju na biračkom mjestu broj 25 opunomoćeni predstavnik DPS-a snimao biračko mjesto i da je to primijetio glasač i reagovao.

"Član 71a ZIOPa predviđa da je u prostoriji za glasanje zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar)", naveli su iz CeMI-ja.

CDT: Najozbiljniji problem u šavničkom selu Dubrovsko

Izborni dan na biračkim mjestima u Crnoj Gori zasad protiče relativno mirno. Ono što su naši posmatrači zabilježili su uglavnom pojedinačne nepravilnosti u sprovođenju procedura. 

Najozbiljniji problem je zabilježen na biračkom mjestu u selu Dubrovsko u opštini Šavnik koje je zatvoreno zbog nasilnog incidenta, a CDT-u je potvrđeno iz OIK da glasanje neće biti nastavljeno.  Od ozbiljnijih kršenja imali smo jedan slučaj iznošenja glasačkog listića sa biračkog mjesta u Pljevljima i  verbalni napad jednog birača na članove biračkog odbora na jednom mjestu u Bijelom Polju. 

Posmatrači CDT-a su na nekoliko (9) biračkih mjesta  zabilježili pojedinačne slučajeve javnog glasanja ili fotografisanja glasačkih listića. Birački odbori su u većini slučajeva postupili u skladu sa zakonom i poništili ove glasačke listiće.  

Naši posmatrači su zabilježili da su članovi biračkog odbora na nekoliko (6) biračkih mjesta uporno koristili mobilne telefone u prostoriji za glasanje, što nije dozvoljeno. 

Na nekim biračkim mjestima zabilježena je i praksa glasnog izgovaranja imena birača, što nije u skladu s pravilima o radu biračkih odbora. 

Na manjem broju biračkih mjesta (4) zabilježeno je i to da su odobravani zahtjevi za glasanje putem pisma koji nijesu bili potpisani od strane birača.  

Na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka zabilježili smo da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici. 

Redakcija CDT-ove platforme Raskrinkavanje zabilježila je tokom izbornog dana više dezinformacija od kojih je većina plasirana preko marginalnih portala iz Srbije Nacionalist i Naša borba.  Sinoć su krenule lažne vijesti o prebijanju potpredsjednika DPS Ivana Vukovića, danas smo raskrinkali lažne vijesti o sastanku kandidata Mila Đukanovića i Draginje Vuksanović, laži o prijetnjama kandidatu Jovanu Raduloviću, lažnu vijest o hapšenju aktivista DPS-a u Nikšiću… Naša redakcija radi na provjeravanju još nekoliko sumnjivih objava. 

17:14 CeMI: Odbor otvorio kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta

Birački odbor u Podgorici, na izbornom mjestu broj 39 otvorio je kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog mjesta, saopšteno je iz te organizacije. 

"Pravila o glasanju putem pisma (tačka 6) propisuju da prenosnu glasačku kutiju birački odbor otvara nakon zatvaranja biračkog mjesta i utvrđuje broj glasačkih listića sadržanih u prenosnoj glasačkoj kutiji na način da ne povrijedi tajnost glasanja", kazali su iz CeMI-ja.

Iz CeMI-ja su pozvali tužilaštvo da reaguje u slučaju prekida glasanja na jednom mjestu u Šavniku.

"Član Biračkog odbora, predstavnik DF-a nije dozvolio biraču da iskoristi biračko pravo, zbog stava da to lice nije stanovnik Šavnika, nakon čega je prekinuto glasanje na Biračkom mjestu br. 6", naveli su iz CeMI-ja.

"Oštro osuđujemo ovakvo postupanje članova biračkog odbora i pozivamo Državno tužilaštvo da hitno reaguje kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa i omogućilo nesmetano uživanje biračkog prava", dodali su iz CeMI-ja.

16:38 Kolašin: Birač slikao glasački listić

Na biračkom mjestu 2 u Kolašinu, jedan birač slikao je glasački listić.

"Birački odbor ovakav listić treba da proglasi nevažećim u skladu sa članom 69a ZIOPa", kazali su iz CeMI-ja na Tviteru.

16:34 CDT je zabilježio još dvije nepravilnosti   

 Na biračkom mjestu br. 83 Lozna u Bijelom Polju, nakon poništavanja glasačkog listića zbog javnog glasanja, birač je vrijeđao članove biračkog odbora, i pokušao fizički da nasrne na njih u čemu je spriječen.  
 
Na biračkom mjestu broj 22-A, OŠ Branko Božović u Podgorici jedan birač je slikao glasački listić nakon glasanja. Ovaj listić nije proglašen nevažećim
 
Ponavlja se nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu
Prema više prijava građana i posmatrača CeMi-ja, ponavlja se nepravilnost upotrebe mobilnih telefona na biračkom mjestu, a što je suprotno članu 71a ZIOP-a kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje. 

"Pozivamo predsjednike BO da se striktno pridržavaju odredbi ZIOP-a na način što će upozoriti lice koje na ovaj način ometa rad, i u slučaju ponavljanja nepravilnosti, a na osnovu prethodne odluke BO isto lice udaljiti, uz konstataciju u zapisniku o radu biračkog odbora", saopšteno je iz te organizacije. 
CeMI: U Nikšiću dozvoljeno glasanje uniformisanom licu

U Nikšiću, na biračkom mjestu 108, Birački odbor je dozvolio uniformisanom licu (vatrogascu-spasiocu) da pristupi biračkom mjestu i glasa. Shodno članu 71 ZIP-a, pripadniku policije i drugom uniformisanom licu nije dozvoljen pristup biračkom mjestu dok traje glasanje.

Iz CDT-a navode da su zabilježili da svi članovi stalnog sastava biračkog odbora nijesu bili prisutni u dužim vremenskim intervalima na biračkim mjestima broj 106 D, Dom omladine Donja Gorica, i 69-B, OŠ Vuk Karadžić u Podgorici; broj 22, OŠ Rudnica u Pljevljima; broj 10, Vusanje u Gusinju; broj 132, vrtić Sunce u Nikšiću; broj 22 Kolašin i broj 34 Ljevišta u Kolašinu; i broj 13, Ćukovac, u Bijelom Polju.  

 "Ukupno, ova pojava je registrovana na oko 4% biračkih mjesta iz našeg uzorka. Podsjećamo da je zakonom predviđeno da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", navode iz CDT-a.

CDT: Kandidati da ostave građane na miru

Iz Centra za demokratsku tranziciju kazali su da im građani javljaju da i danas dobijaju neželjene pozive iz štabova kandidata.

"Neka ih kandidati ostave na miru! Ovo je neprimjeren pritisak na birače! Glasajte slobodno", saopšteno je iz CDT-a.

Građani/ke nam javljaju da i danas dobijaju neželjene pozive iz štabova kandidata.
Neka ih kandidati ostave na miru!
Ovo je neprimjeren pritisak na birače!
Glasajte slobodno!

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) March 19, 2023
Biračko mjesto u Nikšiću premješteno na novu lokaciju

Kako je saopšteno iz CDT-a na Tviteru, biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju - JP komunalno - radna jedinica Čistoća.

"Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu", kazali su iz ove organizacije.

Biračko mjesto broj 7 u Nikšiću je za ove izbore premješteno na novu lokaciju - JP komunalno - radna jedinica Čistoća. Sad je BM vrlo udaljeno od mjesta stanovanja birača i teško se pronalazi, a prostor je neuslovan i liči na zapuštenu ostavu. pic.twitter.com/2XLBZB2Hcs

— CDT_CrnaGora (@CDT_CrnaGora) March 19, 2023
CDT: Zabilježene nove nepravilnosti

"Na biračkom mjestu broj 71, MZ ”Ljubović”, u Podgorici, birački odbor nije propisno zapečatio kutiju poslije prvog birača, već su poslije određenog vremena primijetili propust. Nakon konsultacija sa OIK-om odlučeno je da se glasanje ne prekida, već da se propust konstatuje u zapisniku.

Na biračkom mjestu broj 33, Rasovo-3, u Bijelom Polju, birač je glasno saopštio za koga će glasati. Nakon što mu je birački odbor saopštio da to nije dozvoljeno i da će glasački listić biti poništen, birač je napustio biračko mjesto odnijevši listić sa sobom", saopštili su iz te organizacije.

Takođe, na biračkom mjestu broj 54 Hotel Pljevlja, jedna biračica je iznijela glasački listić van biračkom mjesta, što je zabranjeno, i vratila se nakon nekoliko minuta i ubacila listić u glasačku kutiju. Niko iz biračkog odbora nije reagovao na ovo kršenje zakona.

"Na biračkom mjestu broj 100, Centralni vrtić, u Nikšiću, birački odbor glasno izgovara imena birača, što nije dozvoljeno.

Na biračkom mjestu broj 101, OŠ Luka Simonović, u Nikšiću, dva zahtjeva za glasanje putem pisma su popunjena na licu mjesta, i nijesu potpisana od strane birača. Birački odbor je dozvolio da se odobri glasanje i da se ti zahtjevi potpišu prilikom glasanja, budući da su lica zbog bolesti van opštine. Ovakva odluka nema jasno utemeljenje u propisima", dodali su iz CDT-a.

Kako su kazali, korišćenje mobilnih telefona od strane članova biračkih odbora, koje je zabranjeno zakonom, zabilježeno je na biračkim mjestima broj 37 MZ “Jedinstvo” i broj 64 MZ “Drač”, u Podgorici, kao i na biračkim mjestima broj 50, OŠ Mile Peruničić i broj 54, Hotel Pljevlja, u Pljevljima.

CDT: Prijavljeno nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja

Prijavljeno je nekoliko slučajeva povrede tajnosti glasanja.

"Na biračkom mjestu broj 14, Dječiji vrtić na Cetinju zabilježen je jedan sluaj javnog glasanja, i taj listić je poništen. Na biračkom mjestu broj 39-B, predškolska ustanova “Đina Vrbica”, u Podgorici, birač je fotografisao listić nakon glasanja. Birački odbor ga je poništio u skladu sa zakonom. Na biračkom mjestu broj7, Mataguži, Zeta jedan od članova biračkog odbora glasno je izgovarao imena birača, što je suprotno propisima. Nakon opomene, ova praksa je prekinuta", kazali su iz CDT-a i dodali:

"Na biračkom mjestu broj 6, Dom Rudnika uglja, u Pljevljima jedan birač je pri ubacivanju listića u kutiju javno izgovorio za koga glasa. Niko od članova biračkog odbora nije reagovao. Glasački listić, suprotno pravilima, nije poništen", naveli su iz te organizacije.

Pored ovih nepravilnosti uočeno je još i da su biračkom mjestu broj 44, Rastovac, u Nikšiću, primljeni zahtjevi za glasanje putem pisma bez potpisa birača. Naknadnim uvidom, utvrđena je ta nepravilnost, pa je odlučeno da ti zahtjevi neće biti uvaženi. Prema njihovim podacima, na biračkom mjestu broj 22, OŠ Rudinica, u Pljevljima prisutna su samo tri člana biračkog odbora.

Građani prijavljuju pritiske predsjedničkih kandidata i povredu izborne šutnje

Prema CDT-u građani i danas prijavljuju povredu izborne ćutnje.

Nepravilnosti: Član odbora napustio biračko mjesto, elektronski aparat nije prepoznao glasača...

U naselju Masline u Podgorici, na biračkom mjestu broj 39B, član biračkog odbora je napustio biračko mjesto. Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Dodaju i da pojedina biračka mjesta nijesu prilagođena za nesmetan pristup lica sa invaliditetom (Bijelo Polje 1 i 2, Bar 20, Ulcinj 8).

Kako su kazali iz te organizacije, u Osnovnoj školi “Braća Ribar” u Nikšiću, građanin je prijavio nepravilnost da se na ovom biračkom mjestu, od strane ovlašćenog lica, naglas prozivaju imena birača.

Osim toga, na biračkom mjestu broj 2 u Kolašinu, birač koji je dobio poziv za glasanje i čije je biračko mjesto Kolašin - Centar za kulturu, nije mogao da glasa na ovom biračkom mjestu. Elektronski aparat nije ga prepoznavao kao birača ovog biračkog mjesta.

Prema podacima CeMI-ja na sjeveru je glasalo 20,8 odsto birača, u centralnom dijelu 21,3 i na jugu 16,6 odsto birača.

 


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: