CEMI: NA VIŠE BIRAČKIH MJESTA UOČENE NEPRAVILNOSTI | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

CEMI: NA VIŠE BIRAČKIH MJESTA UOČENE NEPRAVILNOSTI

Izvor: SRNA | Datum:02.04.2023.

Centar za monitoring i istraživanje /Cemi/ saopštio je da su na više biračkih mjesta uočene nepravilnosti tokom današnjeg glasanja u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori.


Na jednom biračkom mjestu u Podgorici građanka je prijavila da je član biračkog obora, nakon što je dala ličnu kartu, njene podatke prepisao na poseban bijeli papir, koji je sklonio i ostavio sa strane.

Iz Cemija upozoravaju da je ovakvo postupanje suprotno zakonu, odnosno da je zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima.

U Baru je jedan listić proglašen nevažećim nakon što je član biračkog odbora primijetio da je glasač fotografisao listić, prenose crnogorski mediji.

Posmatrači Centra za demokratsku tranziciju /CDT/ javili su da je uočeno da na tri biračka mjesta - u Zeti, Danilovgradu i Pljevljima nedostaju jedan ili dva glasačka listića, što je konstatovano u zapisnicima, odnosno obaviještene su opštinske izborne komisije.

Iz CDT-a navode da su na biračkom mjestu u Pljevljima prisutna samo tri člana biračkog odbora, te podsjećaju da je zakonom propisano da dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

Posmatrači Cemija saopštili su da je na jednom biračkom mjestu u Podgorici, nakon upozorenja Biračkog odbora, birač nasrnuo na članove odbora i otvorio glasačku kutiju, te je policija izašla na lice mjesta.

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Meksiko", kako se navodi, nepoznata osoba fotografisala je tablice automobila ispred biračkog mjesta, nakon toga je postavljala pitanja ko je do tog trenutka glasao, a zatim napustila biračko mjesto.

Iz CeMI-ja su naveli da se u Podgorici nedaleko od dva biračka mjesta nalaze bilbordi predsjedničkih kandidata Mila Đukanovića i Jakova Milatovića, što nije u skladu sa zakonom.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: