Više nepravilnosti na izborima: Zaključana kapija, snimanje, dojave ko je glasao | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Više nepravilnosti na izborima: Zaključana kapija, snimanje, dojave ko je glasao

Izvor: Agencije | Datum:02.04.2023.

Građani Crne Gore danas biraju predsjednika države između dosadašnjeg lidera Mila Đukanovića i Jakova Milatovića.

Prema dosadašnjim rezultatima izlaznosti više građana je iskoristilo svoje pravo glasa nego što je to bio slučaj u prvom krugu.

Tokom izbornog dana zabilježen je i niz nepravilnosti.

CeMi je objavio da je na biračkom mjestu broj četiri, u ulcinjskom Domu kulture, "birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje", što je suprotno zakonu.

"Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim", istakli su na Twitteru.

Na biračkom mjestu dva u Sutorini, u Herceg Novom, kako je objavljeno iz CeMI-ja, prijavljeno je "kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa", na način što član biračkog odbora provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje.

Iz CeMI-ja je saopšteno da im je iz više izvora "prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje", od strane predstavnika jedne političke partije.

Na Twitteru su naveli i da im u kontinuitetu pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora.

Glasanje na biračkom mjestu u Kanje kod Bijelog Polja prekinuto je danas oko 16.30 časova.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz policije glasanje je prekinuto nakon što je jedan od glasača poslije glasanja komisiji predao otvoren glasački listić.

Nakon toga, kako "Vijesti" nezvanično saznaju, došlo je do rasprave između članova partija, poslije čega je glasanje prekinuto, ali je ubrzo nastavljeno.

Potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje Asmir Pućurica objavio je na svom Twitter nalogu fotografiju polomljene izborne kutije.

CeMI je objavio da u Podgorici, na biračkom mjestu 4B u školi "Radojica Perović", osoba sa invaliditetom, koja je vozilom za OSI u dva navrata, u osam i 15 sati, pokušala da dođe do birališta, nije bila u mogućnosti da priđe istom, jer je kapija bila zaključana.

"Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka", objavili su iz te NVO na Twitteru.

CeMI je naveo da u Domu kulture u Ulcinju, na biralištu broj četiri, član biračkog odbora već duži vremenski period nije prisutan, kao ni njegov zamjenik.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: