SDA puštena niz vodu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

SDA puštena niz vodu

Izvor: Glas Srpske | Datum:06.04.2023.

Nakon što je SDA, poslije više decenija na vlasti, gurnuta u opoziciju, uslijedilo je nekoliko događaja u kojima su glavni akteri bili kadrovi te partije, a taj niz je nastavljen juče, izricanjem osuđujuće presude premijeru FBiH Fadilu Novaliću, u čemu analitičari ne vide nikakvu slučajnost, već raspakivanje jedne ideologije.

 

Novalić, visoki funkcioner SDA, osuđen je u prvostepenom postupku, u Sudu BiH, na četiri godine zatvora nakon što je proglašen krivim u predmetu nabavke 100 respiratora, plaćenih oko 10,5 miliona KM.

Novalić, za razliku od ostalih optuženih, nije došao na izricanje presude, ali se kasnije oglasio riječima da je odluka, koja je donesena preglasavanjem predsjednika tročlanog Sudskog vijeća Branka Perića, koji je izdvojio mišljenje, “samo nastavak političkog progona kojem je izložen”. Uz to je poručio da se borba nastavlja i da je uvjeren u pobjedu pravde.

- Ovo je samo prvo poluvrijeme. Radi se o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu - zaključio je Novalić.

Osim Novalića, na pet godina je osuđen vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić, a godinu više je dobio i bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, dok je Jelka Milićević, kadar HDZ-a i federalni ministar finansija, oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi.

Nakon izricanja presude u predmetu “Novalić i drugi”, njihovi advokati su, iskazujući nezadovoljstvo, potvrdili da će se žaliti na presudu u kojoj ima, kako je rekla Vasvija Vidović, Novalićev advokat, i politike i miješanja Amerike. To su, s druge strane, demantovali iz američke ambasade, dok su iz SDA saopštili da je presuda politički motivisana, s ciljem da se po svaku cijenu najjača stranka u bošnjačkom korpusu ukloni iz vlasti.

- Ako se pristane na praksu da presude ne donose sudovi u skladu sa zakonom, već po volji stranih diplomata, pravosuđe nam neće trebati, kao ni izbori ako će se vlade niti imenovane u ambasadama - naveli su iz SDA.

Presuda Novaliću došla je poslije oduzimanja zvanja Sebiji Izetbegović, supruzi lidera SDA Bakira Izetbegovića i stavljanja na crnu listu SAD doskora nedodirljivog šefa Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića poznatog kao Osmica i to zbog korupcije.

Politikolog Mirko Matić kaže da Sebija Izetbegović, Osman Mehmedagić i Fadil Novalić iza sebe imaju kompromitujuće afere za koje je javnost znala dugo, ali i da su sprovođenje pravde prolongirali visokorangirani funkcioneri SDA.

- Ovi događaji nikako ne predstavljaju slučajnost. Verujem da se samo čekao pogodan trenutak da ovi kadrovi budu procesuirani, a trenutak je sada odličan, jer nema nikoga iz SDA sa dovoljno jakim uticajem da opstruiše procese koji se vode protiv ovih osoba - ocijenio je Matić.

Stvara se, dodaje, utisak da se ovim događajima, posebno stavljanjem Osmice na crnu listu, Zapad udaljava od SDA te će, dodaje, interesantno ispratiti i poteze koje će u budućnosti povlačiti i Kristijan Šmit.

- SDA treba kadrovska reforma, jer je porodica Izetbegović nakon svih ovih dešavanja postala balast koja preti da potopi brod. Ovo je i jasna poruka drugima da je nemoguće prikrivati kompromitujuću političku prošlost svojih kadrova, jer ako se s tim ne suoče kada su jaki, demoni iz prošlosti će ih stići čim oni izgube svoju moć - zaključio je Matić.

Politički analitičar Žarko Papić misli da se situacija odvija “dobro i očekivano”.

- Kada kažem dobro, znači da SDA de fakto gubi vlast, a konkretni događaji nisu u vezi sa padom stranke, već su posljedica oslobađanja ljudi u FBiH. Nema više pritisaka na sudstvo, akademsku zajednicu. Stvari dolaze na svoje - rekao je Papić koji vjeruje da će se i druge nacionalne partije suočiti sa potpuno novom društvenom situacijom, jer je narod umoran od tenzija.

Izetbegović na iftaru

Bakir Izetbegović se, kako se prenijeli mediji, u utorak pojavio na iftaru u Tuzli i pred prisutnima napao Republiku Srpsku, ali i njene zvaničnike.

- Došao mi je jedan ambasador i pitao da li smo promijenili stav. Rekao sam da jesmo. Nakon što su Mehmedagića stavili na crnu listu i kako su počeli da rade nepravdu mojoj Sebiji sada smo još tvrdoglaviji i nema govora da Lendo potpiše - rekao je Izetbegović, koji je Srpsku nazvao “genocidnom tvorevinom” ponovo. 


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: