U Ukrajini pokreću krivični postupak zbog moguće veleizdaje Zelenskog | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

U Ukrajini pokreću krivični postupak zbog moguće veleizdaje Zelenskog

Izvor: RTRS | Datum:30.05.2023.

Sud u Ukrajini naložio je ukrajinskom Državnom istražnom birou da pokrene krivični postupak zbog moguće veleizdaje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, jer je navodno zapošljavao službenike FSB Rusije u Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU), saopštio je poslanik ukrajinskog parlamenta Geo Leros.
 

- Naložili su pokretanje krivičnog postupka po članu 'Veleizdaja' protiv Zelenskog i kompanije. Podsjećam, Državni istražni biro odbio je da istraži veleizdaju Zelenskog kada je agente FSB imenovao na ključne dužnosti u Službu bezbjednosti Ukrajine (SBU), ali smo mi preko suda naložili da se podaci unesu u Jedinstveni registar i da se pokrene pretkrivična istraga - napisao je on.

Kako je dodao, kao glavni optuženi za imenovanje agenata FSB-a na dužnosti u obavještajnoj službi trebalo bi da budu ispitani Zelenski, šef kabineta Andrej Jermak, njegov zamjenik Roman Mašovec, bivši predsjednik SBU Ivan Bakanov i bivši zamjenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ruslan Demčenko.

- Neću dozvoliti ovim izdajnicima da izbjegnu odgovornost za teške zločine nad ukrajinskim narodom - dodao je Leros.

Leros je izabran za poslanika ukrajinskog parlamenta ispred stranke "Sluga naroda", ali je 2020. godine isključen iz frakcije. Krajem 2021. Leros je tokom obraćanja u parlamentu pokazao nepristojan gest prema Zelenskom i šefu njegovog kabineta Jermaku koji su bili prisutni u sali. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po članu "huliganizam". Krajem februara ove godine suspendovan je sa sjednica parlamenta zbog uvredljivih izjava na račun SBU i Jermaka.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: