Vučević: Bezbjednosna situacija na sjeveru KiM visoko rizična; Definisali smo crvene linije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Vučević: Bezbjednosna situacija na sjeveru KiM visoko rizična; Definisali smo crvene linije

Izvor: RTRS | Datum:31.05.2023.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević kaže za RTS da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Poručuje i da su definisane crvene linije.
 

Govoreći o tome koliki bezbjednosni rizik u ovom trenutku na sjeveru Kosova i Metohije, ministar odbrane kaže da je "veliki, vjerovatno najveći mogući".

- Ako bismo mogli to tako da rangiramo imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, prije svega u ponedjeljak, nego sve ono što se dešavalo nedjeljama i mjesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obavještavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost, se to i desilo - rekao je Vučević.

Ukazao je da "put Aljbina Kurtija vodi ka eskalaciji, ka sukobima, povrijeđivanju, pucanju i svim onim scenama koje smo vidjeli, a koje ne želimo nigdje da vidimo, posebno ne u našoj državi".

- Situacija je bezbjednosna visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini i prije svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju sjevera Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine - dodao je Vučević.

Istakao je da Beograd vjeruje u politički razgovor, dijalog i političko rješenje, kao i da su zbog toga imali juče sastanke sa ambasadorima zemalja Kvinte, kao i ambasadorima Kine i Rusije.

- Zato je predsjednik imao više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u taj proces dijaloga, jer je uvijek bolje tražiti politički put, odnosno političko rješenje, nego ići u sukobe - naveo je Vučević.

Vojska Srbije je, dodaje, u skladu sa naredbom predsjednika Republike podignuta u stepen borbene gotovosti na najviši nivo.

- Spremna da izvršava svaki zadatak, a Srbija je sa političke strane definisala koje su to crvene linije kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo, o ne daj Bože, scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane tzv. kosovske policije, protjerivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo prije 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može da priča samo i sjedi skrštenih ruku - rekao je Vučević.

Nadamo se i radimo sve da do takvog razvoja događaja ne dođe pošto to nije interes ni Srbije ni nikog drugog, dodaje ministar odbrane Srbije.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: