Izbori u Crnoj Gori: Učestvuje 15 lista, Pokret Evropa sad apsolutni favoriti za pobjedu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Izbori u Crnoj Gori: Učestvuje 15 lista, Pokret Evropa sad apsolutni favoriti za pobjedu

Izvor: Agencije | Datum:11.06.2023.

U Crnoj Gori se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori poslije kojih će biti izabrana nova vlada. Izbori će biti održani poslije manje od godinu dana pošto je pala vlada aktuelnog premijera Dritana Abazovića.


 

Vanredne parlamentarne izbore za 11. jun raspisao je 17. marta sada već bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a dan ranije raspustio je skupštinu. 
 
Raspisivanje izbora dogodilo se svega tri dana uoči redovnih predsjedničkih izbora na kojima je Milo Đukanović, poslije više od tri decenije na vlasti izgubio.

Ko se sve takmiči na parlamentarnim izborima

Crnogorski građani na parlamentarnim izborima biraju između 15 izbornih lista – stranaka i koalicija koje je Državna izborna komisija utvrdila.

Biračko pravo ima 542.468 građana.

Na glasačkom listiću prva je lista Bošnjačke stranke (BS), čiji je nosilac lider BS-a Ervin Ibrahimović. Druga je lista Hrvatske građanske inicijative, koju predvodi šef te partije Adrijan Vuksanović, a treća lista Narodnog pokreta “Pravda za sve”, na čelu s bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

Lista Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa je na četvrtom mjestu, i na njenom čelu je predsjednik SNP-a Vladimir Joković, na petoj poziciji je Narodna koalicija koju čine Prava Crna Gora, Demohrišćanski pokret (DHP), Slobodna Crna Gora, Demokratska srpska stranka i Pokret za Pljevlja, a nosilac je lider DHP-a Dejan Vukšić.

Šesto mjesto na listi pripada Albanskoj alijansi, čiji su konstituenti Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa Pokret za Tuzi, a nosilac je čelnik Force Genci Nimanbegu. Nakon nje je lista pokreta Preokret koju predvodi bivši poslanik Srđan Perić, a potom slijedi Pokret za promjene čiju listu nosi lider te partije Nebojša Medojević.

Na devetoj poziciji je lista “Mi možemo”, koju predvodi Dragicom Perović Ivanović, na desetoj koalicija “Zajedno”, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Liberalna partija. Nosilac je v. d. predsjednika DPS-a Danijel Živković.

Lista Pokreta Evropa sad (PES) je na 11. poziciji, i nju predvodi šef PES-a Milojko Spajić. Poslije njih slijedi lista Socijaldemokratske partija čiji je nosilac gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, dok je na 13. poziciji lista Građanskog pokreta URA i Demokrata, koju predvodi predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Na 14. mjestu je lista koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija (DNP) i Radnička partija. Nosilac je šef DNP-a Milan Knežević.

Na 15. mjestu je lista Albanskog foruma, saveza čiji su konstituenti Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Predvodi je lider AA i predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj.

Favoriti za pobjedu „Pokret Evropa sad“ i DPS

Istraživanja javnog mnjenja kao favorite vide Pokret „Evropa sad“ i Demokratsku partiju socijalista.

Prvi put od početka višestranačja u Crnoj Gori prognoze ne pokazuju prednost Demokratske partije socijalista (DPS) koju predvodi Danijel Živković, vršilac dužnosti predsjednika stranke već prednost daju Pokretu „Evropa sad“ (PES) iz koje je došao novoizabrani predsjednik Jakov Milatović.

Poslije izbora crnogorski parlament svakako očekuje nova „raspodela karata“, a prema anketama se očekuje da najviše mandata dobije Pokret „Evropa sad“ (PES) Milojka Spajića.

Prilično je sigurno da niko neće osvojiti apsolutnu većinu pa će za novu vladu vjerovatno biti potrebna koalicija.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: