Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio presudu u slučaju Kovačević (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu objavio presudu u slučaju Kovačević (FOTO)

Izvor: RTRS | Datum:29.08.2023.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, objavio je presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.
 

U presudi se, između ostalog, navodi da je sa šest glasova za i jednim protiv, odlučeno da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podjele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Konstitutivni narodi, smatra Sud, čigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Podnosilac apelacije se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim Opštim izborima, koji su održani 2022. Slično, nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim izborima za nivo Predsjedništva BiH.

Detalji presude: https://hudoc.echr.coe.int/eng-press#%20 

 
 
 


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: