Odbijen zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku i Lukiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Odbijen zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup podrške Dodiku i Lukiću

Izvor: Klix | Datum:30.08.2023.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo odgovorilo je negativno na zahtjev Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH za održavanjem protesta u petak u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH, prenose federalni mediji. 

Link odluke: https://mup.ks.gov.ba/node/310231 

Skup je zabranila Policijska uprava Novi Grad Sarajevo.

Protesti, koji su najavljeni 1. septembra u 18 sati, su ocijenjeni kao skup visokog rizika. Policijske agencije već nekoliko dana razmjenjuju podatke i procjenjuju rizike po sigurnosnu situaciju.

 

Također, saznajemo da je i PU Centar također zabranila jedan drugi skup koji je tražio pokret Ilirska Zora čiji je predsjednik Mahir Žiško.

 

Zvanično saopštenje MUP-a i obrazloženje se očekuje uskoro.

Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH je u zahtjevu najavio skup i dolazak 30 članova, a organizatori protesta su ranije saopćili kako je cilj skupa da kažu da je optužnica protiv Dodika i Lukića čisto politička.

 

"Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovdje je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću", istakao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH.

 

Tužilaštvo BiH prošle sedmice je vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

 

 


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: