HALUCINANTNO IZOBLIČAVANJE ISTINE U TEKSTU NOVINARKE DIKOVIĆ | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

HALUCINANTNO IZOBLIČAVANJE ISTINE U TEKSTU NOVINARKE DIKOVIĆ

Izvor: Srna | Datum:05.09.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve što je na njegov račun objavila novinarka Jelena Diković u tekstu "Mali Putin" u beogradskom dnevniku "Danas" predstavlja klasični falsifikat istine, jer je očigledna nesposobnost da istinito sagleda dešavanja u BiH i Republici Srpskoj odvela autorku ka halucinantnom izobličavanju istine.


Dodik u odgovoru koji je danas objavljen u listu "Danas" navodi da je autorka u teksta iznijela bezbroj tvrdnji na njegov račun koje su suprotne istini.

"Očigledno da je autorka imala problem sa istinom, koja je nestala u njenom tekstu, koji vrvi od neargumentovanih optužbi na moj račun. I zbog tog nauma autorke, nema sumnje da je istina u njenom tekstu očigledno žrtvovana", zaključio je Dodik.

Predsjednik Srpske ukazuje da se kod Dikovićeve u tekstu pojavio dualizam onoga što stvarno jeste i onoga što bi ona očigledno željela da jeste.

"Da je autorka pomenutog teksta htjela da govori istinu, konstatovala bi da sve što radim posljednjih godina radim isključivo i prije svega za Republiku Srpsku i narod Srpske, a ne za svoj lični interes, kako to ona tvrdi", naveo je Dodik.

On je istakao da su Republika Srpska i njen narod njemu "prvenstveno i iznad svega sve i svja" u svakom, svakako i u političkom smislu, te napominje da nije nikakva tajna da poštuje i ima dobre odnose sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, što govori "jasno i glasno".

Dodik je dodao da nije istina da mu smeta sve ono što predstavlja Zapad i napominje da mu smeta samo ono što predstavnici zapadnih zemalja u BiH čine neargumentovano na štetu Republike Srpske, a samim tim i dejtonske BiH i što se ti njihovi "kojekakvi međunarodni nadzornici" ponašaju kao kolonizatori i donose odluke mimo volje političkih predstavnika tri naroda u BiH, što otežava uspostavljanje funkcionalne države.

On je naveo naglasio i da nije istina ni da konstantno prijeti referendumom, ocijenivši da bi autorska teksta, da je bolje upoznata o onome što piše, znala da Srpska poštuje dejtonsku BiH.

"Ako ne bi bila ispoštovana dejtonska BiH, logično je da kao predsjednik Republike Srpske i predstavnik srpskog naroda tražim prava Srba i to nije nikakva prijetnja referendumom, nego najava onoga što se može dogoditi ako nije ispoštovano ono što je predviđeno Dejtonskim sporazumom, a to je da BiH čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda", naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je tačan navod autorke kada pominje krivičnu prijavu koju je podnio protiv Kristijana Šmita jer se, kako je citirala "neovlašćeno bavi poslovima visokog predstavnika" i poručuje da Šmit to čini od 1. avgusta 2021. godine.

Dodik je pojasnio da se Šmit neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju donesenu od nadležnog organa, koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika i kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice, odnosno kao visoki predstavnik u BiH.

On je naveo da Šmit dobro zna da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Sporazuma o civilnom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, usljed čega ne može imati legitimitet i ovlaštenja za donošenje pravno valjane odluke u ime i za račun visokog predstavnika u BiH.

Dodik je poručio autorki teksta da je, ako joj je stalo do istine, trebalo da čitaocima lista "Danas" objasni to da je njegovo imenovanje "morao da odobri Savjet bezbjednosti UN, a nije".

Opšte je poznato, istakao je Dodik, da je Šmit izvršio nezakonitu promjenu Krivičnog zakona BiH, što nije u nadležnosti visokih predstavnika, posebno ne njega koji se lažno predstavlja za vršioca dužnosti, a sve to da bi podigao optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske.

Dodik je izrazio očekivanje da će autorki teksta sada biti možda jasnije zašto je podnio krivičnu prijavu protiv nelegitimnog visokog predstavnika u BiH Šmita.

"Na kraju da poručim autorki pamfleta kolumne da neću izigravati `malog Putina` koga cijenim i poštujem, već ću ostati dosljedan sebi `velikom Dodiku`. Da kažem i to da me ne čudi sve ovo što ste nabacali u svojoj kolumni, jer znam da je u naopakom i poremećenom rezonovanju sve moguće, pa i vaša kolumna sa pomenutim sadržajem koji predstavlja falsifikat istine`", poručio je Dodik.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: