Sastanak koalicije na nivou BiH: Pomak na evropskom putu (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Sastanak koalicije na nivou BiH: Pomak na evropskom putu (VIDEO)

Izvor: Herceg RTV | Datum:16.10.2023.

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak predstavnika SNSD-a sa partnerima u vlasti na zajedničkom nivou BiH.
 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je razgovarno o obezbjeđivanju dobrih preduslova za evropski put BiH i da su približeni stavovi o dva zakona - zakon o sudu i zakon o sprečavanju pranja novca koji bi trebalo da budu finalizovani do kraja sedmice, a do kraja mjeseca usvojeni u skladu sa procedurom u PS BiH.

- Mi iz Srpske smo smatrali da treba da se zaustavi odlučivanje na nivou BiH dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH. Mislim da je razumno da ova dva zakona izdvojimo kako bi dali ponudu EU u uvjerenju da će reagovati pozitivno i dati BiH status pregovarača - rekao je  on.

Kada je riječ o Izbornom zakonu, Dodik je rekao da je dogovoreno da se ovo pitanje kreće dalje prema radnoj grupi koja bi trebalo da utvrdi određene elemente tog zakona.

Dodik je rekao da partneri iz FBiH, osim HDZ-a, nisu bili spremni da podrže Rezoluciju o suverenitetu BiH.

- Mi iz Republike Srpske smatramo da treba krenuti ka izradi zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se zamijenilo učešće stranih sudija tako što bi dvojicu sudija bila birala Republika Srpska, četvoricu FBiH a tri, koji bi bili državljani BiH, a ne stranci, birala bi Parlamentarna skupština. To je naš prijedlog, ostalo je da partneri u FBiH to razmotre - naveo je on.

Dodik je rekao da je bespotrebno zaustavljanje projekata poput "istočne gasne konekcije, Buk Bijela i Aerodrom u Trebinju".

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da je zadovoljan današnjim sastankom koji predstavlja pomak na evropskom putu.

- Vrata EU su snažno otvorena današnjim dogovorom. Bitno je da smo rekli da niko ne smije kočiti bilo koji projekat u BiH - rekao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da su približeni stavovi i da je veoma važno da se nastave sastanci ovog formata.

- Imaćemo još jedan sastanak na kojem će domaćini biti predstavnici Trojke - naveo je on.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: