Opozicija priprema nemire u Srbiji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Opozicija priprema nemire u Srbiji

Izvor: 369 | Datum:16.12.2023.

Uoči izbora u Srbiji dolaze informacije da opozicija neće priznati rezultate izbora jer sve procjene govore da ne mogu ozbiljno ugroziti vlast. Vrlo je izvjesno i da izađu na ulicu, a ne isključuju se ni nemiri.

Po informacijama do kojih su došli srpski mediji postoji scenario koji su napravili strani faktori kojima politika Aleksandra Vučića ne odgovara.

 

Sličan scenario pokušan je i u Republici Srpskoj.

 

Da postoji opasnost od nemira u nedjelju već danima tvrdi i premijer Srbije Ana Brnabić koja je saopštila da postoji plan da se od samog jutra prave nemiri na biračkim mjestima, zatrpavaju RIK i sudove i tužilaštva, kako bi bez obzira na rezultate proglasili pobjedu.

 

“Prije nego što budu objavljeni rezultati i prebrojani glasovi, izaći će na proteste i pokušati da zauzmu vlast preko ulice, što je direktno urušavanje ustavnog poretka Srbije”- saopštila je Brnabić.

 

Da se ovaj scenario ne može isključiti saglasan je i novinar Politike Bojan Bilbija. On podsjeća da opozicija na prethodnim izborima nikada nije htjela čestitati pobjedniku.

 

“Ako posmatramo s logičke strane, ne bi bilo razloga za scenario zaoštravanja. Ali ga ne bih isključio. Ne znam šta će tačno da urade, ali znam šta je bilo u proteklim izbornim ciklusima. To je bio scenario pokušaja radikalizacije, protesta, izvođenja građana na ulice ne bi li se isprovocirao neki pokušaj scenarija Majdana iz Ukrajine, da se okupi kritična masa na ulicama koja bi bila brojna i snažna da prodre u institucije silom i da ih zauzmu. To nikada nije uspijevalo jer građani nikada nisu podržavali taj scenario”- kaže Bilbija.

 

On ističe da postoji jezgro koje mašta o nasilnom scenariju, a imali smo priliku to da vidimo u nemirima posljednje tri godine.

 

“Imali smo priliku da vidimo to u ljeto 2020. godine, kada pod maskom zabrinutosti zbog korone, su zloupotrebljena osjećanja i emocije ljudi koji su bili zbunjeni pandemijom. Dolazio je dio građana na te proteste, a onda su se pojavili oni koji su to zloupotrijebili i koji su upali u Narodnu skupštinu. To nije novost, upadali su u RTS, zastrašivali su novinare, opkoljavali Predsjedništvo Srbije.. Sve to smo vidjeli”- kaže Bilbija.

 

On poručuje da su primjenjivali sve moguće metode kako bi se destimulisale pristalice i pripadnici vlasti kroz razna okupljanja sa kojih su stizale zabrinjavajuće poruke.

 

“Mnogo je tog naboja koji se godinama stvara. Neka prijetnja nasiljem, da silom treba rješavati stvari. Sve zavisi od rezultata koji će biti. Mislim da će odgovor države u svakom od tih slučajeva biti pridržavanje zakona i zvaničnih rezultata RIK-a, koji će saopštavati rezultate pod budnim okom posmatrača. Sve treba da bude u zvaničnoj formi, a građani da se oslone na zvanične rezultate a ne na kojekakve trikove, razne pozive na ulicu, neodgovornih pojedinaca ili botova. Svega će biti, u to ne treba sumnjati”- kaže Bilbija.

 

On ne isključuje pokušaj destabilizacije jer je to i jedina prilika za inostrane krugove koji nisu zadovoljni Vučićevom politikom da dođu do promjene vlasti.

 

“Svi koji nisu zadovoljni ovo im je posljednja prilika. Ako ne mogu da sruše, barem da zaljuljaju vlasti, pa bi gledali kako će se situacija odvijati. Jedan koji bi želio takav scenario bio bi Aljbin Kurti. Srbija je ozbiljna država i neće to dopustiti. Naša policija je ozbiljna i opremljena. Srbija nije više takva država s kojom neko može da se poigrava i radi neustavne stvari u našoj prestonici. Ne sumnjam da oni koji bi htjeli takav scenario i možda ga i planiraju, da su to takođe ozbiljni krugovi, prije svega međunarodni, uz podršku neodgovornih pojedinaca i grupa u zemlji”- kaže Bilbija.

 

On je napomenuo da postoje faktori sa strane koji tako nešto podržavaju.

 

“Da li bi se ti strani faktori predložili da se krene u radikalizaciju i destabilišu Srbiju u većoj mjeri. To ostaje da se vidi, prijetnja postoji. Građani Srbije treba da znaju samo o čemu se radi i sačuvaju stabilnost, a nikako da vjerujemo neprovjerenim podacima”- kaže Bilbija.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: