IZ ČASA U ČAS: Srbija danas glasa - Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 14 časova 32,2 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

IZ ČASA U ČAS: Srbija danas glasa - Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 14 časova 32,2 odsto

Izvor: RTRS | Datum:17.12.2023.


Građani Srbije danas glasaju za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike Skupštine grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 14 časova 32,2 odsto. Predsjednik Republičke izborne komisije rekao je da su zabilježena dva incidenta, u Odžacima i u Blacu, ali da izbori generalno protiču mirno i bez bilo kakvih sukoba.
 
Biračko pravo na izborima ima 6 miliona 500 hiljada 666 glasača, od čega više od milion i šesto hiljada u Beogradu.

Play VideoGlasači će na republičkim izborima birati između 18 izbornih lista koje bi željele da uđu u parlament. Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, a za Skupštinu grada Beograda 14. Izbore će pratiti 5 hiljada 587 posmatrača.

Oko 11.500 državljana Srbije koji borave u BiH može da glasa na 19 biračkih mjesta. Od 19 birački mjesta, 15 ih je u Republici Srpskoj. U Banjaluci se može glasati u Konzulatu Srbije i zgradi M tela-a.

14.30 - Projekcije Cesid/Ipsos: Izlaznost do 14 časova 32,2 odsto

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost do 14 časova iznosi 32,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 30,4 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 14 časova bila 31,4 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 28,3 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 33 odsto birača, dok ih je prošle godine do 11 izašlo 35,1 odsto.

14.05 - Određeno zadržavanje osumnjičenom za napad na tim Crte

Određeno je zadržavanje do 48 časova osumnjičenom J. M. (1979) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje, uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

On je osumnjičen da je učestvovao u napadu na mobilni tim Crte u ovom gradu.

- Pripadnici MUP-a intenzivno prate sve aktivnosti današnjeg dana i preduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi očuvali javni red i mir tokom izbornog dana u Republici Srbiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve učesnike u izbornom procesu da se ponašaju u skladu sa izbornim zakonima - saopštava MUP.

12.00 - RIK: Izlaznost do 12 časova 21,33 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na trećoj konferenciji RIK-a da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača.

- U Regionu Vojvodina glasalo je 22,88 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,58 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 22,21 odsto, a u beogradskom regionu 20,77 odsto - naveo je Kovačević.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

10.30 - Više od 30 autobusa stiglo u Rašku sa KiM

Slobodan Ristović, predsednik Opštinske izvorne komisije u Raški rekao je da su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme.

- Nemamo prijave sa terena da postoje problemi - rekao je on.

Više od 30 autobusa je stiglo u Rašku sa KiM, a očekuje se još 20 tokom dana. Duže od sat vremena se čeka na administrativnim prelazima.

09.30 - Predsjednica Vlade Srbije i potpredsjednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić glasala je na opštini Savski Vijenac. Ona je kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

09.25 - IPSOS/CeSID: Do 9 sati glasalo 4,8 odsto birača, u Beogradu 5,1

Prema prvom presjeku IPSOS/CeSID - do 09.00 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto.

Izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, uključujući i grad Beograd, do zatvaranja biračkim mjesta objavljivaće se u više termina tokom dana.

09.01 - Vučić glasao na Novom Beogradu

Predsjednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne smije da stane" Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto prije devet časova na Novom Beogradu.


08.30 - RIK: Izbori počeli na vrijeme, dosad nisu prijavljene nepravilnosti

Predsjednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mjesta u Srbiji otvorena na vrjeme, u sedam časova ujutru.

07.40 - Srbi sa KiM autobusima i privatnim automobilima krenuli na glasanje

Više desetina hiljada srpskih birača sa Kosova i Metohije iskoristiće pravo da glasa na današnjim izborima, ali ne u svojim sredinama već u centralnoj Srbiji.

Tako su jutros organizovano autobusima i privatnim automobilima krenuli put Raške, Kuršumlije, Vranja, Tutina, gde su otvorena biračka mesta za Srbe koji žive ne Kosovu i Metohiji.

Na administrativnom punktu Merdare već su formirane kolone automobila i prolazak se odvija jako sporo.

 

Foto: Tanjug
 

Odlukom centralnih vlasti u Prištini Srbima je onemogućeno pravo da u svojima sredinama glasaju na izborima koje organizuje Republika Srbija, a što im je do pre godinu i po dana bilo dozvoljeno, tako što su službenici Misije OEBS-a sakupljali glasove i prebacivali ih u centralnu Srbiju.

07.19 - Dačić glasao na Savskom vijencu

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7.00 sati na biračkom mjestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac.

07.13 - Državljani Srbije glasaju u 31 zemlji, u četiri već glasali

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mjesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: